Londen gaat strijd tegen voedselverspilling aan

Archiefbeeld ter illustratie
AFP Archiefbeeld ter illustratie
Groot-Brittannië heeft voor het eerst iemand benoemd om de strijd tegen voedselverspilling te leiden. Jaarlijks verdwijnen er miljoenen tonnen voedsel gewoon in de vuilnisbakken van restaurants, supermarkten en producenten.

Jaarlijks verdwijnt in Groot-Brittannië nog tien miljoen ton fruit, groente en ander voedsel in de vuilnisbak, met een waarde van ruim 22 miljard euro. Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd weggegooid, berekende de Verenigde Naties.

Onethisch en milieuvervuilend
Ben Elliot, een neef van Camilla, de vrouw van kroonprins Charles, gaat nu op vrijwillige basis een jaar aan de slag. Voedselverspilling wordt steeds meer als onethisch beschouwd in een wereld waarin honger toeneemt. Daarnaast is het milieuvervuilend omdat brandstof, water en energie verloren gaan bij de productie en het vervoer van voedsel. 

De nieuwe leider is eveneens voorzitter van een goed doel dat met voedselbanken werkt. Groot-Brittannië doet het helemaal niet goed op dat vlak en staat onderaan de Europese lijst van landen die voedsel herverdelen. Dat betekent dat het land voedsel dat over datum is, maar nog wel eetbaar is, weggooit in plaats van het te doneren aan voedselbanken. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Robert De Meulder

    Supermarkten laten de mensen, zonder dat ze het beseffen door allerlei marketing dat door zo gezegde economen wordt uitgedokterd, dat ze veel te veel aankopen.Ik ga al jaren naar een klein buurtwinkeltje en koop wat ik nodig heb.Ik hou niet van 3 plus 1 gratis.Het woord gratis bestaat in dit geval niet.Alleen al de charcuterie wordt vers afgesneden daar in supermarkten alles al van dagen te voor in die plastieken pakjes word gestoken met een of ander product bij om het zo gezegd vers te houden.

  • Peter Buyck

    Voedsel dat over datum is... weggeven is het 'schenken van een gezondheidsrisico' met bijhorende zware medische kosten. Neen. Ik zie liever dat supermarkten een onthaaldag houden of een soort 'haal gratis af' voor producten die de medewerkers afprijzen 'snelverkoop'. Klant van de Voedselbank? Pasje van het OCMW en daarmee 'betaalt' de kansarme...