Londen en Brussel houden tegelijkertijd persconferentie: “Brexitdeal moet veranderen” versus “Brexitdeal gaat niet meer veranderen”

Supermarkten waarschuwen voor tekorten

AFP
Het is weer eens een cruciale brexitweek. Morgen stemt het Britse Lagerhuis over verschillende teksten van parlementsleden rond de EU-uitstap die meer duidelijkheid moeten brengen over hoe het nu verder moet. Ondertussen vraagt de Britse regering nu voor het eerst expliciet wijzigingen aan het akkoord met de EU, maar de Europese Commissie wees dat vanmiddag even expliciet van de hand.

De timing kon niet beter. Terwijl de Britse regering vanmiddag een briefing hield over de brexit in Londen, ging ook Europees Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas op zijn dagelijkse persbabbel in Brussel in op het thema. 

Schinas maakte duidelijk dat de Europese Unie niet van plan is het akkoord dat premier Theresa May kon bereiken met de rest van de EU, open te breken voor heronderhandelingen. Het plan werd twee weken geleden met grote meerderheid weggestemd in het Britse parlement. Maar dat is voor Europa een interne kwestie, het akkoord is wat het is en dat is het beste compromis mogelijk, zo valt er te horen. “We hebben een unanieme positie van 27 landen, die samen de gemeenschappelijke Europese positie vormen”, aldus Schinas. “Deze deal is afgeklopt met de Britse regering, is gesteund door de staats- en regeringsleiders en staat niet open voor een heronderhandeling.”

"Er zullen toch aanpassingen moeten komen”

Op de persconferentie in Londen klonk er tegelijkertijd dus een heel ander geluid. De woordvoerder van premier May zei er voor het eerst expliciet dat het akkoord wél heronderhandeld moet worden. “We hadden een akkoord bereikt met de Europese Unie. Dat akkoord is voorgelegd aan de parlementsleden, en het is met 230 stemmen weggestemd. De premier verbindt zich er nog altijd toe de EU te verlaten met een deal, maar als we er steun voor willen krijgen in het parlement, zullen er toch aanpassingen moeten komen.”

Wat die aanpassingen zijn, kon of wou de woordvoerder niet kwijt. De vraag van een miljoen blijft dan ook hoe beide posities te verzoenen zijn.

De Britse premier Theresa May.
EPA De Britse premier Theresa May.

Morgen belangrijke stemmingen

Mogelijk volgt er morgen meer duidelijkheid, wanneer het Lagerhuis over verschillende amendementen stemt nadat de regering dus geen meerderheid voor de deal vond. Er liggen verschillende voorstellen op tafel, maar het is niet zeker welke een meerderheid zullen halen, als dat überhaupt al zal gebeuren.

Zo komen een prominent lid van Labour, Yvette Cooper, en een van de Conservatieve regeringspartij, Nick Boles, samen met een motie die de regering moet dwingen de brexit uit te stellen als er niet op tijd een akkoord met de EU is. De motie is, indien aangenomen, historisch, omdat het Lagerhuis zich al eeuwenlang geen regeringstaken heeft toegeëigend, maar hiermee plotseling op de stoel van de premier gaat zitten. Van alle voorstellen voor moties is dit de meest kansrijke volgens Britse media. Dat komt doordat een grote meerderheid van het Lagerhuis een no-dealbrexit wil voorkomen.

Ook de Conservatief Dominic Grieve komt met een motie, waarmee het Lagerhuis het initiatief naar zich wil toetrekken. Grieve is een verbeten tegenstander van de brexit en ijvert voor een tweede referendum. Hij wil dat in februari en maart de parlementariërs de gelegenheid krijgen met stemmingen het brexitbeleid te bepalen. Ook dat moet een no-dealbrexit onmogelijk maken. Maar Grieve hoopt op meer en wil een brexit torpederen.

AFP

Minder producten in rekken bij brexit zonder akkoord, waarschuwen supermarkten

De rekken in de supermarkten in het Verenigd Koninkrijk zullen trouwens minder gevuld zijn in het geval van een brexit zonder akkoord. Daarvoor hebben verschillende supermarktketens en fastfoodbedrijven vandaag gewaarschuwd in een brief aan Britse politici.

De bedrijven, waaronder Sainsbury’s, Marks and Spencer en McDonald’s, geven aan dat consumenten zich zullen moeten voorbereiden op een mindere keuze en mindere kwaliteit van voedingsproducten in het geval van een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. Een groot deel van de verse voedingsproducten die in het Verenigd Koninkrijk verkocht worden zijn immers ingevoerd uit de Europese Unie. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Van Roy

  Frans Peeters wat heeft de EU te verliezen. De meeste bedrijven zullen naar een EU land trekken en met een No deal hebben de Britten een groter probleem dan de 27 andere EU landen

 • Frans Peeters

  En het zwakke EU zal toegeven, wij hebben meer te verliezen

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Th. May is gewoon zonder voorbereiding in deze onderhandelingen gestapt, overtuigt van haar eigen superieure positie om eisen te kunnen stellen. Als je eenzijdig contractbreuk pleegt, dat is wat de Britten gedaan hebben, dan moet je ook de daaraan verbonden contractbreuk vergoeding betalen.

 • Albert Georges

  Stop gewoon met de EU !

 • Gerrit Goossens

  Net zoals ze geloven dat ze opnieuw een wereldmacht worden eens ze uit de EU zijn, geloven die rare, vreemde, bizarre... en domme Britten echt dat zij aan de 27 andere EU-landen kunnen opleggen hoe de deal er moet uitzien. Droom verder, silly guys.