Londen bezorgd over vertraging grensverkeer tussen Gibraltar en Spanje

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.
AFP De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.
De Britse regering maakt zich zorgen over de urenlange vertragingen in het grensverkeer tussen Gibraltar en Spanje. In het weekend hadden Spaanse grensbewakers duizenden voertuigen doorzocht en bij de zomerse hitte vertragingen tot zes uur veroorzaakt. De regering van het Britse territorium sprak van 'folterpraktijken'.

Minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft de ernstige bezorgdheid van de Britse regering gisterenavond aan zijn Spaanse collega Garcia Margallo overgemaakt, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Londen. Hij wilde daarbij geen commentaar kwijt of de politiecontroles verband houden met een ruzie tussen Gibraltar en Spanje over visserijrechten.

In Madrid deelde Buitenlandse Zaken inmiddels mee dat Garcia Margallo in het gesprek Hague er op heeft gewezen dat Spanje de verplichting heeft om te waken over de naleving van de gemeenschappelijke rechten van de EU. Er zullen daarom verstrengde grenscontroles doorgevoerd worden, zolang het nodig wordt geacht.

Smokkelhandel toegenomen
Volgens het Spaanse douanehoofd Pilar Jurado is de smokkelhandel sinds het begin van de crisis sterk toegenomen. Gibraltar met zijn 29.000 inwoners zou tussen januari en juni 68,5 miljoen pakjes sigaretten hebben geïmporteerd. De producten worden blijkbaar de EU binnengesmokkeld, waarbij belastingen worden ontdoken.

Pas vorige week had burgemeester José Ignacio Landaluce van de Zuid-Spaanse stad Algeciras erover geklaagd dat Gibraltar betonblokken met metalen pinnen in de Spaanse wateren werpt om zo een kunstmatig rif aan te leggen en het werk van de Spaanse vissers te hinderen. "Dergelijke acties zijn zowel schadelijk voor het milieu als de Spaanse visserijvloot", deelde Madrid mee aan het Spaanse persbureau efe. Men is voor dialoog en het respecteren van de wet, maar tegen als het land voor voldongen feiten wordt gesteld.

Niet bij Spanje
Gibraltar was 300 jaar geleden toegewezen aan Groot-Brittannië bij het Verdrag van Utrecht. Spanje maakt echter aanspraak op het gebied. Een overweldigende meerderheid van de inwoners wil echter niet bij Spanje behoren.