Loekasjenko: "Crash is Kaczynski's eigen schuld"

UNKNOWN
President Loekasjenko van Wit-Rusland denkt dat de Poolse vliegramp te wijten is aan de Poolse president Kaczynski. Volgens Loekasjenko heeft Kaczynski het besluit genomen om te landen, hoewel dat in verband met het slechte zicht was afgeraden door de luchtverkeersleiding. Onderzoek wees echter uit dat het wel degelijk om een fout van de piloot gaat.

Dit meldt de NOS. Het Russische persbureau Interfax citeert Loekasjenko, die zijn land als een dictator regeert. Kaczynski was de hoogste in rang in het vliegtuig en dus de eindverantwoordelijke, zegt hij.  Poolse media hebben gesuggereerd dat Kaczynski eiste dat de landing doorging om op tijd bij een herdenking te zijn.

Niet vertrouwd met toestel

Uit de eerste onderzoeken van de zwarte dozen blijkt dan weer dat de piloten in de fout gingen. De bemanning van de presidentiële Toepolev TU-154 lijkt op grond van informatie van de zwarte dozen niet vertrouwd te zijn geweest met de besturing van het toestel. Het Poolse vliegtuig stortte niet ver van het Russische Smolensk neer tijdens dichte mist. Dat gebeurde bij een vierde poging in Smolensk te landen.

Geen technisch falen
Eerder was van Russische zijde al aangegeven dat niets wijst op een technisch falen van het toestel. De Toepolev zou in goede technische staat hebben verkeerd. Poolse en Russische onderzoekers proberen de toedracht van het drama te achterhalen. Het Poolse gezelschap was op weg naar een herdenking van de massamoord op Poolse officieren in 1940. (anp/mvdb/kh)