Ga naar de mobiele website
^ Top

Lloret de Mar is dronken toeristen beu: "De stad bezwijkt"

Lloret de Mar is ook voor veel Belgen een geliefkoosd feestoord met tientallen bars en discotheken. Maar de inwoners van de Spaanse badplaats zijn de voortdurende toestroom van budgettoeristen beu. Daarom werkt het stadsbestuur een lijst met maatregelen uit om dat soort toerisme tegen te gaan.

"Deze verandering is belangrijk voor Lloret, anders bezwijkt de stad", zegt burgemeester Jaume Dulsat. "Het zal langzaam gaan. Maar als dit een succes wordt, volgt de rest vanzelf."

Airconditioning
Voor de bewoners was in de zomer van 2011 de maat vol. De airconditioning in discotheek Colossos viel toen uit waardoor de feestvierders de zaal moesten verlaten. Ze lieten zich gelden en rellen braken uit. De bewoners van het eens zo rustige vissersdorp Lloret de Mar reageerden door zelf de straat op te trekken uit protest tegen "zatte zootje ongeregeld".

"Wij moeten onszelf opnieuw uitvinden met meer orde, evenwicht en toerisme op niveau"

Jaume Dulsat, burgemeester Lloret de Mar

Burgemeester Dulsat werkt aan een strijdplan om het 'dronkenmanstoerisme' aan te pakken. "Wij moeten onszelf opnieuw uitvinden met meer orde, evenwicht en toerisme op niveau", stelt Dulsat. Met het vijfjarenplan, waar 7,5 miljoen euro mee gemoeid is, wil hij dat het strandoord zich meer op families, sportieve toeristen en cultuurzoekers richt. Zo wil Dulsat bijvoorbeeld geen vergunningen meer verlenen voor activiteiten die de budgettoerist enthousiast maken.

Uitstraling
Een stop op nieuwe discotheken is al van kracht en hotels worden aangemoedigd om een andere uitstraling te krijgen. Wie bijvoorbeeld een waterpark voor kinderen in een verblijf wil aanleggen, krijgt daar gemakkelijk een vergunning voor, want dat is aantrekkelijk voor families.

(Lees verder onder de foto)

Jonge toeristen in Lloret de Mar
rv Jonge toeristen in Lloret de Mar

Ook is er onlangs een nieuw museum geopend en worden de Tuinen van Santa Clotilde aangeprezen. De bezoeker kan daar nu terecht voor een klassiek openluchtconcert. Bizar voor wie zich nog herinnert dat Lloret de Mar in de jaren tachtig en negentig adverteerde met de meeste meters bar in Europa.

Inkomen
De communicatie van de gemeente heeft een draai gemaakt, maar of de burgemeester in zijn opzet zal slagen, is niet zeker. De meeste touroperators blijven Lloret de Mar aanprijzen als een feestoord en bij clubeigenaren en ondernemers is het plan in het verkeerde keelgat geschoten. De jonge feestvierders zijn namelijk hun bron van inkomen

Meer over16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • nick roelandt

  Wordt het niet eens tijd dat die budget mensen thuis blijven.geen geld geen reis geen plebs

 • Curd Wuestenberg

  De stad is een jaar of 20 al bezweken.

 • Fred Sevriens

  @Stijn: het zijn de inwoners die (terecht) klagen, niet de andere toeristen.

 • Bjorn Goossens

  Ook ooit eens geweest,na 2 dagen had ik het wel gezien,ik heb toen een rustig café gezocht waar ze mijn stijl van muziek speelde en daar was het gezellig en de mensen ook vriendelijker

 • jurgen hens

  Dat toerisme was er al voor die burgemeester geboren was. Heeft waarschijnlijk veel vastgoed voor een prikje kunnen kopen. En wil nu van het bal marginal een poepchique vakantieoord maken??? Kapotlachen dat gaat ni meer voor deze grnefatie zijn.

Meld een bug