Live - Russen willen Grieken helpende hand reiken

De Russische president Vladimir Poetin schudt de hand met de Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een ontmoeting vandaag.
AFP De Russische president Vladimir Poetin schudt de hand met de Griekse premier Alexis Tsipras tijdens een ontmoeting vandaag.
• Eurogroep-overleg gisteren mislukt
• Premier Tsipras ziet ruimte voor oplossingen
• Maandag Eurotop op het hoogste niveau, voorafgegaan door Eurogroep
• "ECB vergroot steun aan Griekse banken"

18.45 uur - Rusland wil Grieken helpende hand reiken

Rusland houdt zich klaar om het bijna failliete Griekenland te helpen. Dat hebben verschillende ministers vrijdag te kennen gegeven in de marge van het bezoek van de Griekse premier Alexis Tsipras aan een economisch forum in Sint-Petersburg. Hij had er een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Nu de Griekse crisis op een beslissend moment afstevent tijdens de eurotop van maandagavond, toont Rusland zich bereid te investeren in Griekenland. Minister van Economische Ontwikkeling Alexej Oeljoekajev sluit dan wel uit dat zijn land Griekse staatsobligaties opkoopt, maar zegt dat overheidsgaranties of investeringen in bijvoorbeeld de gassector overwogen worden. "Als Griekenland commercieel interessante projecten in de aanbieding heeft, zullen ze onderzocht worden", vulde minister van Financiën Anton Siloeanov aan.

Toch trekken velen in twijfel of Rusland daadwerkelijk met geld over de brug kan komen als het erop aankomt. "Tsipras mag dan wel vrienden maken daar in Sint-Petersburg (op de top waar hij Poetin vandaag ontmoet, red.), maar jammer genoeg zal hij er geen geld vinden", weet Holger Schmieding van Berenberg Bank. "De Russen hebben al niet genoeg geld voor zichzelf. Ze hebben alleszins niet veel geld op overschot, en al helemaal niet voldoende om de Griekse banken te steunen."

Rusland tekende vanochtend alvast een voorlopige overeenkomst voor de bouw van een aardgasleiding door Griekenland.

'Als Griekenland commercieel interessante projecten in de aanbieding heeft, zullen ze onderzocht worden'

Minister van Financiën Anton Siloeanov
REUTERS

17.35 uur - Tsipras spreekt harde taal

Volgens nieuwssite Bloomberg herleven de beurzen in Athene, nadat bekendgeraakte dat de ECB haar steun aan de Griekse bankensector verhoogt. Een paar minuten later gaf premier Tsipras een toespraak in Rusland, waarin hij de beproevingen van Griekenland neerzette als een kwestie die heel Europa aanbelangt.

Tsipras zei in Sint-Petersburg dat de Europese Unie naar haar basisprincipes van "solidariteit, democratie en sociale rechtvaardigheid" moet terugkeren. "Maar dat wordt onmogelijk gemaakt door een obsessie met strenge besparingen en een beleid dat de sociale cohesie verscheurt", aldus Tsipras.

Europees president Donald Tusk laat ondertussen in een videoboodschap weten dat het moment dichtbij is dat de Grieken moeten kiezen tussen het accepteren van de voorwaarden voor financiële steun, of het afstevenen op een bankroet. "Er is nog tijd, maar slechts een paar dagen. Laten we die slim gebruiken", aldus Tusk. Volgens hem moet er een einde komen aan "het spel van de angsthaas", waarbij het voor iedereen nadelig wordt als niemand toegeeft.

"Het elkaar uitdagen moet stoppen, net als het elkaar toespelen van de zwartepiet", zegt hij evenwel zonder Athene of de instellingen bij naam te noemen. Tusk organiseert maandagavond een eurotop als ultieme poging om de impasse te doorbreken, maar waarschuwt dat er geen "magische oplossing" mag verwacht worden.

Grieks premier Alexis Tsipras.
REUTERS Grieks premier Alexis Tsipras.

Europa moet terug naar haar basisprincipes van solidariteit, democratie en sociale rechtvaardigheid

Grieks premier Alexis Tsipras
EU-president Donald Tusk.
PHOTO_NEWS EU-president Donald Tusk.

14.25 uur - Extra geld voor de Griekse banken?

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat meer noodsteun verlenen aan de Griekse bankensector. Dat meldde persbureau Reuters op basis van ingewijden.

De top van de ECB hield vandaag telefonisch spoedberaad over Griekenland. De vergadering ging naar verluidt over een verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag dat als noodsteun kan worden verleend aan Griekse banken met 3 miljard euro op te voeren. De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op dit moment op 84,1 miljard euro.

Volgens ingewijden gaat de ECB extra steun verlenen. Details werden niet naar buiten gebracht.

De steun via het ELA wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank. In de afgelopen dagen namen Grieken miljarden op van hun bankrekeningen.

Christine Lagarde (IMF), Mario Draghi (ECB).
AFP Christine Lagarde (IMF), Mario Draghi (ECB).
In Athene werd gisteren betoogd om Griekenland in de Eurozone te houden.
AFP In Athene werd gisteren betoogd om Griekenland in de Eurozone te houden.

11.52 uur - Eurogroep voor ingelaste Eurotop maandag

Als voorbereiding voor de ingelaste Eurotop over de Griekse crisis maandagavond in Brussel, wordt maandagmiddag in Brussel nog een extra Eurogroep-vergadering gehouden. Dat maakte de voorzitter van de groep ministers van Financiën van de eurozone, Jeroen Dijsselbloem, bekend op Twitter.

Tijdens de jongste Eurogroep donderdag in Luxemburg was het niet gelukt om de problemen met Griekenland op te lossen. De internationale geldschieters van het noodlijdende land eisen hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun.

De Eurotop van staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden zou voor een doorbraak moeten zorgen.

11.29 uur - "Athene heeft noodplannen voor brandstofbevoorrading"

De Griekse regering heeft zich verzekerd van de bevoorrading met brandstoffen, in het geval van een eventueel bankroet. Dat meldt de Griekse krant Ta Nea.

Volgens de krant heeft Griekenland benzine en diesel beschikbaar voor zowat negen maanden. Zo hebben de Griekse raffinaderijen strategische voorraden aan brandstoffen goed voor drie maanden. Ook zijn er al afgesloten invoerakkoorden die de bevoorrading voor nog eens drie maanden verzekeren. Tenslotte kan het land nog eens drie maanden overbruggen indien het ruwe olie omruilt tegen olieproducten.

Een tankstation in Perema, Athene.
PHOTO_NEWS Een tankstation in Perema, Athene.

10.45 uur - Telefonisch spoedberaad ECB over noodsteun

Het geplande telefonisch overleg van de ECB gaat naar verluidt over een verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag dat als noodsteun kan worden verleend aan Griekse banken, met 3 miljard euro op te voeren.

De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op dit moment al op 84,1 miljard euro. Dat was in februari nog 60 miljard euro. De steun via het ELA wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.

Volgens persbureau Reuters, op basis van bronnen, heeft ECB-bestuurder Benoit Coeuré gisteren bij de eurogroep aangegeven niet zeker te zijn of de Griekse banken maandag nog open gaan. Op een vraag van voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei hij naar verluidt: "Morgen wel, maandag weet ik niet''.

Christine Lagarde (IMF) en Mario Draghi (ECB).
REUTERS Christine Lagarde (IMF) en Mario Draghi (ECB).

9.45 uur - Beurzen hoger na kwakkelend begin

De Europese effectenmarkten koersen vanochtend hoger, na de nieuwe recordstand op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Beleggers bleven wel voorzichtig in afwachting van het EU-topoverleg over Griekenland op maandag.

De euro stond vanochtend op 1,1327 dollar, tegen 1,1402 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op gisteren. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 60,17 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 64,14 dollar per vat.

9.15 uur - Yanis Varoufakis' ultieme pleidooi voor zijn Europese collega's

"Het enige antigif tegen propaganda en boosaardige lekken is transparantie", aldus de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Hij gooide als meteen na afloop van de vergadering gisteren zijn voorstel open en bloot online. "Na zoveel desinformatie over mijn presentatie tijdens de eurogroep is het enige antwoord om mijn exacte woorden online te plaatsen. Lees ze en oordeel voor uzelf of de voorstellen van de Griekse regering een basis voor onderhandelingen vormen."

"Aan de fiscale zijde liggen de posities heel dicht bij elkaar, zeker voor 2015. Voor 2016 blijft er nog een kloof van 0,5 procent van het BBP. We stellen voor die te overbruggen met administratieve maatregelen. Het zou een kapitale fout zijn om zo'n minuscuul verschil gigantische schade te laten aanrichten aan de integriteit van de hele eurozone."

Vandaag, "voordat oncontroleerbare gebeurtenissen de situatie overnemen, hebben we de morele plicht om de patstelling te overbruggen. Dit is niet de tijd voor beschuldigingen en verwijten. Europese burgers zullen al diegenen die een leefbare oplossing in de weg stonden, collectief verantwoordelijk houden." Een Grexit zal dan ook "destructieve krachten ontketenen waar niemand tegen op kan".

Griekenland moet volgens Varoufakis hervormingen doorvoeren. "Daar bestaat geen twijfel over. De vraag is echter niet hoeveel hervormingen, maar eerder welke soort." Want dat de Grieken al het mogelijke hebben gedaan om te snijden en te bezuinigen, mag voor hem duidelijk zijn.

Wat Griekenland dan nodig heeft, aldus de minister van Financiën: "meer hervormingen, maar niet meer bezuinigingen".

Opvallend is dat Varoufakis' voorstel weinig tot geen concrete cijfers bevat, en laat het net die cijfers zijn die de andere eurolanden gisteren op tafel hadden willen zien liggen. "Varoufakis heeft de neiging allerlei macro-economische verhandelingen te geven, en we hebben specifieke plannen nodig", zo verklaarde de Ierse minister Michael Noolan gisteren bijvoorbeeld.

Toch maande Varoufakis zijn collega's gisteren aan het verschil te zien tussen hervormingen die "parasitair gedrag en inefficiënties aanpakken" of "parametrische veranderingen die de belastingen opdrijven en de voordelen voor de zwaksten in de samenleving verminderen". "We hebben veel meer echte en veel minder parametrische hervormingen nodig."

REUTERS

'Europese burgers zullen al diegenen die een leefbare oplossing in de weg stonden, collectief verantwoordelijk houden'

Yanis Varoufakis

7.51 uur - Tsipras ziet oplossing

Er zal een oplossing komen voor de schuldencrisis, zegt de Griekse premier Alexis Tsipras in een mededeling. Er zal economische groei gerealiseerd worden, terwijl Griekenland binnen de eurozone blijft, zegt hij.

"De Europese top op maandag is een positieve ontwikkeling op weg naar een deal", klinkt het statement van Tsipras. "Al wie gokt op crisis en horrorscenario's zal ongelijk krijgen."

'Al wie gokt op crisis en horrorscenario's zal ongelijk krijgen'

Alexis Tsipras
Alexis Tsipras.
AFP Alexis Tsipras.

6.58 uur - "Spoedberaad ECB over Griekse banken"

De top van de Europese Centrale Bank (ECB) komt vrijdag om 12 uur bij elkaar voor spoedoverleg over de situatie bij de Griekse banken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Een woordvoerder van de ECB wilde niet reageren.

Grieken hebben in de eerste drie dagen van deze week 2 miljard euro van hun bankrekeningen gehaald, schreef persbureau Reuters donderdag op basis van bronnen in de Griekse bankensector. Dat bedrag is het dubbele van wat de Europese Centrale Bank extra opzij legde voor hulp aan Griekse banken.

EPA

6.05 uur - Maandag banken mogelijk dicht

Griekenland krijgt nog drie dagen om een akkoord te bereiken met zijn geldschieters. Maandagavond komen de regeringsleiders van de eurolanden bijeen om de Griekse premier Tsipras indien nodig de laatste duw te geven. "Ze moeten zich aan de afspraken houden", zegt minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA).

Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, sprak gisteravond op de top in Luxemburg over "een laatste kans", nadat overleg met de ministers van Financiën geen doorbraak had opgeleverd. IMF-voorzitter Christine Lagarde riep de Griekse politici op zich eindelijk "als volwassenen te gedragen".

Ondertussen neemt de kapitaalvlucht uit Griekenland steeds grotere vormen aan. De afgelopen dagen haalden spaarders en bedrijven 2 miljard euro weg bij banken. EU-diplomaten verwachten dat Athene mogelijk maandag al de banken gesloten zal houden.