LIVE. Rookpluimen en ook vijf burgerslachtoffers ondanks staakt-het-vuren in Syrië

Rook boven Ras al-Aïn vandaag.
REUTERS Rook boven Ras al-Aïn vandaag.
In het noorden van Syrië zijn vandaag minstens vijf burgers omgekomen door een Turkse luchtaanval op het dorp Bab al-Kheir dicht bij grensstad Ras al-Aïn, ondanks het staakt-het-vuren. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Gisteren maakte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence bekend dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een staakt-het-vuren voor Syrië aanvaard had. Turkije zou zijn militaire operatie in het noorden van Syrië 120 uur staken, zodat de Syrisch-Koerdische milities zich uit het grensgebied konden terugtrekken. De Koerdische troepen toonden zich bereid de wapenstilstand te respecteren. Maar Turkije heeft het bestand met zijn luchtaanval geschonden, stelt hun woordvoerder vandaag. 

In grensstad Ras al-Aïn zelf wordt er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten momenteel sporadisch gevochten. Op bovenstaande livebeelden zijn ook rookpluimen te zien. “Er zijn nu en dan kanonschoten, en er zijn schoten te horen in de stad”, zei de directeur van het SOHR. “In de andere delen van het noorden van Syrië heerst een voorzichtige rust.” Koerdische bronnen vertelden aan het Duitse persagentschap DPA dat Ras al-Aïn beschoten werd door Turkije, en dat daarbij een ziekenhuis werd geraakt waar vele gewonden verzorgd worden.

Gewonden in een ziekenhuis in Tal Tamr, nabij Ras-al-Aïn.
AFP Gewonden in een ziekenhuis in Tal Tamr, nabij Ras-al-Aïn.

Het Koerdisch Instituut in Sint-Joost-ten-Node zegt vandaag in een reactie “tevreden te zijn met het staakt-het-vuren in Syrië”. Maar de organisatie is niet te spreken over de eis tot terugtrekking. Het instituut wijst er eveneens op dat Ras al-Aïn, ondanks het staakt-het-vuren, volgens verschillende berichten nog altijd wordt bestookt door Turkije. 

“Zoveelste klap in hun gezicht”

“De Turkse eis dat de overwegend Koerdische YPG/YPJ-milities en hun Arabische, christelijke en andere bondgenoten uit de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) de grensregio tot 30 km zuidelijk moeten verlaten, is totaal onredelijk en onaanvaardbaar”, zo stelt het Koerdisch Instituut. “Dat zou immers de Turkse bezetting betekenen van de voornaamste Koerdische steden en dorpen die nu nog niet bezet zijn door Turkije.

“Dit is geen ‘grote dag’ voor de Koerden, zoals president Trump gisteren triomfantelijk aankondigde, maar een zoveelste klap in hun gezicht”, klinkt het nog. “Turkije en zijn huurlingenmilities moeten onmiddellijk stoppen met deze illegale bezettingsoorlog en zich terugtrekken uit het gebied.”

AFP17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Turkije zou natuurlijk ook een safe zone of een stuk leeg niemandsland aan zijn zijde van de grens kunnen organiseren. Die safe zone is een voorwendsel voor de Turkse expansiepolitiek. Een ander land binnenvallen is en blijft een invasie en schending van het internationaal recht. Trump ziet daar natuurlijk geen graten in. De VS heeft in de moderne tijden dat voortdurend gedaan.

 • Herman Mattheus

  Emir. Turkije heeft niks stopgezet. Is niet de eerste keer dat de Turken tonen hoe achterbaks ze zijn. Ze zijn voor niks te vertrouwen. Draai je rug naar een Turk en er steekt een mes in.

 • Fons Dewaele

  Deze turkse dictator is voor geen haar te vertrouwen. Zelfs zijn gegeven woord wordt onmiddelijk verbroken. Onmogelijk dat de Amerikanen zo dwaas geweest zijn, de koerden te verraden en nu weer, deze dictator te geloven. Onmogelijk.

 • Carla Van Geel

  Trump heeft zijn toneelstukje weeral klaargespeeld. Het enige dat nu telt voor hem is de negatieve kanten die zelfs in zijn eigen omgeving spelen om te draaien en zijn afzetting hoe dan ook en met welke middelen ook te verhinderen. Prioriteit aan het eigenbelang kan soms, zoals hier ten goede komen aan slachtoffers.

 • Wouter Van de Walle

  Wat had je nu gedacht? Erdogan is net als Trump zo zot als een achterdeur, woorden betekenen niets voor hen