LIVE: "Explosie meteoor was even krachtig als kernbom"

UNKNOWN
  • Meteoor ontplofte op 3.000 meter hoogte boven Oeral
  • Sprake van 1.000 gewonden in Chelyabinsk
  • Asteroïde van vanavond zal niet inslaan
  • Veel snijwonden door rondvliegend glas
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Volg asteroïde LIVE

Wie niet kan wachten tot de fameuze asteroïde 2012DA14 omstreeks 20.15 uur aan de Belgische horizon opdoemt, kan bij de NASA terecht voor live-beelden. Hieronder de beelden, als is er nog niet veel te zien, behalve een stip.


Free live streaming by Ustream

Grootste sinds 1908

Nature meldt nog dat deze meteoriet de grootste steenklomp is die ons heeft geraakt sinds 1908. De massa zou voor het onze atmosfeer binnendrong ongeveer 40 ton geweest zijn.


Meteorieten in België

Ook in België zijn in het verleden al meteorieten gevonden. In totaal zijn vier gevallen bekend, maar wereldwijd gaat het om een duizendtal. De oudste dateert van 7 juni 1855 in de omgeving van Sint-Denijs-Westrem (Gent).

Op 7 december 1863 plofte een grotere meteoriet neer in Tourinnes-la-grosse (Bevekom). Een aanzienlijk deel van de ongeveer 7 kilogram wegende steen spatte uiteen in verschillende stukken op een kleine kasseiweg. Een deel ervan wordt bewaard in het natuurhistorisch museum van Brussel.

De meteoriet die op 13 april 1896 omstreeks 08.00 uur neerkwam nabij Lesves (Namen) had bijna een dode op zijn geweten. Het ding scheerde rakelings langs het hoofd van de zoon van een plaatselijke landbouwer. Deze steen ligt in het natuurhistorisch museum in Brussel.

Op 26 november 1934 kwam er omstreeks 21.00 uur een meteoriet neer in een weide in het dorpje Bettrechies (Frankrijk), minder dan 100 meter van de Belgische grens. Vermoedelijk is er nog een ander fragment neergekomen in het Belgische Gerpinnes. Het "Belgische" is echter vanwege de drassige ondergrond nooit gevonden.

thinkstock

Volgens Nature heeft de vuurbol vanochtend ongeveer evenveel energie vrij gegeven als een kernbom. De explosie was krachtiger dan de nucleaire test van Noord-Korea deze week.

EPA

Afgelast door meteoriet: het is een uitzonderlijke situatie voor enkele Russische ijshockeyclubs. In Chelyabinsk zijn dit weekend twee wedstrijden geannulleerd, aangezien de muur van de arena in de stad door een stuk meteoriet geraakt is.


Deze meteoriet is historisch, aangezien er nog nooit zoveel menselijke gewonden gevallen zijn. Dat stelt de gespecialiseerde journalist Stuart Clark in zijn blog. Er is sprake van minstens duizend mensen die verwondingen opliepen door de schokgolf van de explosie. Tot hiertoe werd door wetenschappers aangenomen dat pas tussen 2048 en 2057 een asteroïde kon inslaan. "Deze onverwachte inslag benadrukt hoe belangrijk het is om beter onderzoek te voeren naar gevaarlijke asteroïden en een globaal actieplan te ontwikkelen om ze te behandelen."


Op veel videobeelden is te zien en uiteindelijk te horen hoe de meteoriet ontplofte. Die explosie was pas hoorbaar toen de sporen van de meteoriet al enkele minuten zichtbaren waren.

Tim O'Brien van de universiteit van Manchester legde dit uit aan The Guardian: "Deze relatief grote rots was sneller dan het geluid. Dat veroorzaakte de schokgolf die gebouwen beschadigde en mensen verwondde."

"Dit ding verscheen in de verte, ging heel snel over de horizon en werd een halve minuut tot een minuut later gevolgd door een enorme knal wanneer de schokgolf de grond bereikte. Ik kan me inbeelden dat dit vrij beangstigend moet geweest zijn."

EPA

Overzicht

Na een verwarrende dag is het tijd voor een overzicht van wat er vandaag boven de Oeral gebeurd is:

♦ Een meteoor van ongeveer tien ton is de atmosfeer binnengedrongen en is in het Russische luchtruim geëxplodeerd. De schokgolf van deze explosie heeft duizenden gebouwen beschadigd en zeker duizend mensen verwond. Vooral Chelyabinsk, een stad ten oosten van Moskou met 1,1 miljoen inwoners, is getroffen.

♦ Er doken meteen beelden van het ongewone fenomeen op, omdat veel Russen op het dashbord van hun auto een camera hebben zitten. We zagen een helder object aan de hemel, dat de omgeving deed oplichten en aan een enorme snelheid door de lucht bewoog.

♦ De meteoor woog zeker tien ton en bereikte de atmosfeer aan een snelheid van 53.000 kilometer per uur. Ongeveer 30 tot 50 kilometer boven de grond begon het gesteente af te brokkelen.

♦ Vanavond wordt onze planeet dichter dan ooit gepasseerd door een asteroïde, een groter stuk steen dat als een kleine planeet rond de zon beweegt. Dat uitgerekend vandaag meteorieten Rusland treffen, is zuiver toeval, aldus experts. We hoeven niet bang te zijn voor een impact en kunnen bij helder weer de asteroïde met een verrekijker of telescoop ook in België voorbij zien razen.

AP
REUTERS
EPA
AFP

Nog een nieuwtje over de meteoriet: het object zou op een hoogte van 30 tot 50 kilometer uit elkaar beginnen vallen zijn.


Onder de ongeveer duizend gewonden in Chelyabinsk zijn volgens de autoriteiten ook 159 kinderen.


Russische wetenschappers schatten dat de meteoriet ongeveer tien ton woog en aan een snelheid van 53.000 kilometer per uur onze atmosfeer bereikte. Het gevaarte zou 3.000 meter boven de grond geëxplodeerd zijn.


Er wordt bevestigd dat in Chelyabinsk zeker duizend mensen verwondingen hebben opgelopen door de meteorietinslag. Het gaat vooral om snijwonden die veroorzaakt werden door rondvliegend glas.


De asteroïde zal vanavond ook vanuit België te zien zijn, meldt de Volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen. We zullen alleen een beetje geluk met het weer nodig hebben. De asteroïde is ook niet met het blote oog zichtbaar, een verrekijker of telescoop is dus nodig.

Ook Mira benadrukt dat er geen gevaar voor een inslag is. Wel zal de aantrekkingskracht van de Aarde de baan van 2012 DA14 beïnvloeden. Haar omlooptijd rond de Zon zou zo van 366 dagen naar 317 dagen teruggebracht worden.

Aangezien de asteroïde heel dichtbij zal langsscheren, is het moeilijker ze te spotten. Volkssterrenwacht Urania preciseert dat men naar het noordnoordoosten moet kijken. Omstreeks 20.15 uur doemt de asteroïde aan de horizon op, om zich naar het noorden te begeven.

EPA
Dit is de asteroïde die we vanavond kunnen zien. De foto werd enkele dagen geleden gemaakt. Ook nu zullen we goed moeten weten waar te kijken.
AFP Dit is de asteroïde die we vanavond kunnen zien. De foto werd enkele dagen geleden gemaakt. Ook nu zullen we goed moeten weten waar te kijken.

Het is niet de eerste keer dat een meteoriet Rusland treft. In 1908 zou een meteoriet in Siberië neergestort zijn. De schade was enorm, maar werd pas enkele jaren later vastgesteld aangezien het gebied niet bereikbaar was. De bevolking was wel getuige van een vreemde gloed in de lucht en dacht dat het einde van de wereld gekomen was. Wetenschappers hebben zich een eeuw lang afgevraagd wat er precies op de regio van Tungaska gevallen is: een komeet, een asteroïde of een meteoriet? Vandaag was het zeker die laatste.

AP

Science fiction?

De asteroïde die vanavond langs de Aarde zal scheren, zal volgens wetenschappers niet botsen. Maar wat gebeurt er wanneer wetenschappers een kanjer ontdekken die wel koers richting onze planeet zet?

Het antwoord is simpel: we vragen Bruce Willis om zijn missie uit de film 'Armageddon' te herhalen. De beste manier om een asteroïde te vernietigen of minstens uit koers te slaan is het gebruik van een kernwapen. Helaas lopen we dan het risico dat verschillen brokstukken in de richting van de Aarde kunnen woren geslagen.

Een andere strategie bestaat uit het inzetten van een ruimtevaarttuig en tegen de asteroïde te botsen, zodat het gevaarte van koers verandert. Het Europese Ruimteagentschap ESA onderzoekt momenteel wat zo'n impact kan doen. Wanneer we een asteroïde ruim op tijd ontdekken, kan een ruimtevaartschip al eerder proberen het object met raketten van koers te doen veranderen.

Een bizarre methode waarmee ook geëxperimenteerd wordt, is het bekogelen van de asteroïde met verf. Daardoor gaat de reflectie toenemen en zou de druk van lichtpartikelen de asteroïde na verloop van tijd van koers kunnen duwen.

thinkstock

Reacties

Voor de getuigen van de meteoriet was het vanochtend geen alledaagse manier om wakker te worden. "Ik werd wakker van de wind en het gedonder, terwijl de hele familie in paniek door het huis liep", zei Nastya Grabluk op Twitter.

"Ik ben nog zo jong, ik wil niet sterven", postte Zimnukhova Elena op Twitter. Taisiya Alabuzhina reageerde tegenover de nieuwsdienst van RT: "Eerst zag ik vuur de hemel oplichten en toen volgde een luide explosie die niet alleen mijn ramen deed springen, maar hele vensters wegblies."

"Ramen braken, meubels vlogen in het rond, ik ben aan het bibberen nu. Wat moet ik doen? Ik heb mijn kat vastgenomen en mijn paspoort en ben naar buiten gelopen, maar ze gaven me de raad terug naar huis te gaan, wat water te halen en te blijven zitten", zei Natalia, een inwoonster van Chelyabinsk.

REUTERS
 
Ik ben nog zo jong, ik wil niet sterven
Zimnukhova Elena op Twitter

Het aantal gewonden is nog steeds onduidelijk, maar de schattingen blijven oplopen. De gouverneur van Chelyabinsk Mikhail Yurevitch spreekt nu al over 950 mensen met verwondingen.

Schade in een gebouw in Chelyabinsk
REUTERS Schade in een gebouw in Chelyabinsk

Bijna 3.000 gebouwen in Chelyabinsk hebben ernstige averij opgelopen door de schokgolf die de meteorietenregen veroorzaakte. Daarbij 34 ziekenhuizen en 361 scholen. In de binnenstad alleen al is zeker 100.000 m² aan ramen gesneuveld.


Dit zou dan wel de eerste foto van één van de kraters zijn:

UNKNOWN

Het Russisch leger ontkent formeel dat het "iets te maken heeft gehad" met de meteoriet en het uit elkaar vallen van de meteoriet. "Er waren op dat moment geen vliegtuigen van ons in de buurt." Eerder hadden militairen op een basis in Urzhumka aan de krant Znak verteld dat hun luchtverdediging raketten had gelanceerd naar de meteoriet.


En twee 'gewone' foto's vanuit Meteosat 9 - de meteoriet bewoog aan een snelheid van ongeveer 30 kilometer per seconde.

UNKNOWN
UNKNOWN

Een thermisch beeld dat Meteosat 9 nam van de meteoriet.

UNKNOWN

In het dorp Kumlyak (Uyskogo) zou een stuk van de meteoriet het dak van een een appartementencomplex hebben vernield.


Momenteel zijn wetenschappers en soldaten in stralingspakken een krater van ongeveer acht meter aan het onderzoeken aan de oevers van het Chebarkul-meer. In de buurt zijn er "talrijke fragmenten" gevonden met een diameter van 0,5 tot 1 cm. Wat resteert van de meteoriet, die wellicht een keer of negen uit elkaar spatte, kwam neer in zes gebieden: Emanzhelinsk, Etkulskom gebieden Kopeisk, Korkino, Yuzhnouralsk en Chelyabinsk.


297 appartementsgebouwen hebben zware averij opgelopen in de stad Chelyabinsk, en er zijn nu al meer dan 725 gewonden geteld. Die schade komt voornamelijk van de schokgolf die de meteorietenregen veroorzaakte.

De Russische overheid was al enkele dagen geleden gewaarschuwd dat er een meteorietenregen op komst was, met zelfs een benadering van de omvang. Dat heeft een bron bij het Russische ministerie van Defensie verteld aan de nieuwssite Izvestia. "Ze zal wel weer opbranden in de atmosfeer - er is geen oorzaak voor angst", was de reactie.

Terwijl Russische soldaten in biopakken nog aan het zoeken zijn naar restanten van de meteorieten die vanochtend neerregenden over een gebied van 200 kilometer, worden op Russische sites al stukjes van het ding te koop aangeboden. Voor het stukje op de foto is de vraagprijs 300.000 roebel of een kleine 7.500 euro. Omschrijving: "een stukje van de meteoriet te koop, nieuw. Sergey. Chelyabinsk " De annonce werd gepost door iemand uit het dorpje Borovoye konden onze collega's bij ZNAK.com achterhalen, het dorp dat wel degelijk het dichtst ligt bij Chebarkul, het meer waar een groot stuk van de meteoriet zou in terecht zijn gekomen. Maar voor u gaat bieden: dit is gegarandeerd oplichterij.

UNKNOWN

Er is nu sprake van 112 ernstig gewonden en 550 mensen die met vooral snijwonden in het ziekenhuis belandden in de regiohoofdstad Chelyabinsk. 84 van de gewonden zijn kinderen.

REUTERS

De meteoriet zou negen keer ontploft zijn voor de brokstukken de grond bereikten volgens iemand van het Ministerie voor Natuurrampen op de Russische zender Lifenews. De eerste van de negen keer gebeurde dat op een hoogte van 55 kilometer.


Ook andere wetenschappers melden via Twitter dat er geen verband is tussen de meteorieten en de asteroïde. Toch zijn er andere meningen. Simon O'Toole van het Australisch Astronomisch Observatorium zegt niet zo zeker te zijn dat ze niets met elkaar te maken hebben. "Het universum zit vol ongewone toevalligheden. Ze bevonden zich dan wel een half miljoen kilometer van elkaar, maar de asteroïde reist aan acht kilometer per seconde. Zou het niet kunnen dat een stuk is afgebroken en onze planeet nu al bereikt heeft?" Ook de Britse professor Ian Crawford zei aan Sky News dat het te vroeg is om conclusies te trekken.


De Russische Academie voor Wetenschappen heeft dan weer berekend dat de metoriet die opbrak bij het binnenkomen van onze atmosfeer wellicht tien ton woog.


Het Russische leger heeft wél een krater van zes meter gevonden zonet, en die zou wel van de meteorietenregen van vanochtend zijn.


Hebt u zich ook afgevraagd waarom er zo snel en zo veel beelden en foto's van de ramp waren, in een godvergeten hoek van Rusland dan nog? Een Russische collega van ons heeft daarop het antwoord: "In Rusland heeft bijna iedereen een camera op z'n dashboard of binnen handbereik in de auto. Da's effectiever dan een loden pijp onder je stoel steken - hoewel je die ook wel binnen handbereik wil houden. Immers: er zitten behoorlijk wat psychopaten op onze wegen. Er zijn voortdurend incidenten, vaak erg gewelddadig, en als je klacht wil indienen heb je best videomateriaal als bewijs wanneer je voor de rechter komt. Getuigen en zo, dat werkt hier niet echt: hard videomateriaal is het enige relevante waarmee je zo'n crapuul veroordeeld krijgt, daar kunnen de rechters niet omheen. 't Is trouwens ook voor gewone ongevallen: omniumverzekering is quasi onbetaalbaar hier, en niet eens verkrijgbaar voor auto's die een paar jaar oud zijn."


Wat is een meteoriet?

Vanochtend een meteoriet, vanavond een asteroïde. Wat is het verschil? Een asteroïde is een klein stuk gesteente uit de ruimte dat als een kleine planeet rond een ster beweegt. Kleine brokstukken van asteroïden of kometen die op de Aarde kunnen botsen, zijn meteoroïden. Wanneer ze onze atmosfeer bereiken, worden ze meteoren genoemd. De meeste meteoren branden op in de atmosfeer en bereiken de grond niet. Wanneer ze dat wel doen, zoals in Rusland vanochtend, spreken we over meteorieten.


Asteroïde

Het lijkt een bijzonder toeval dat uitgerekend vanochtend Rusland getroffen werd door meteorieten, terwijl vanavond een asteroïde dichter dan ooit langs de Aarde zal scheren. En toch is het niet meer dan toeval, stellen experts ons gerust. De Britse astronoom Dr. Robert Massey zegt: "Zoals ik het begrepen heb, kwamen de meteorieten vanuit het oosten, terwijl de asteroïde vanuit het noorden komt. Er zit ook een tijdsverschil van twaalf uur tussen, dus de beide objecten bevonden zich op minstens een half miljoen kilometer van elkaar. Ze kunnen niets met elkaar te maken hebben."

AP

De universiteiten, scholen en kleuterscholen blijven de volgende twee dagen dicht in Chelyabinsk.


Valeriy Shuvalov van het Institute of Geosphere Dynamics schat dat het om een meteoriet ging van ongeveer een meter in diameter die 'makkelijk een paar ton woog'. "Toen die in de atmosfeer kwam, brak de meteoriet in stukken en stortte als een wolk van puin neer. Dat veroorzaakte een schokgolf en bijzonder fel licht. De meteoriet bestond wellicht voornamelijk uit ijzer, anders zou ze niet zo ver gepenetreerd zijn."


Volgens het Russische Federale Ruimteagentschap ging het vanochtend wel degelijk om een meteoriet die onze atmosfeer binnendrong op 'een laag traject aan een snelheid van 30 kilometer per seconde'.

NOG EEN OP KOMST?

"Er is een hoge kans dat er nog een meteoriet de atmosfeer zal binnendringen in de volgende uren", beweert Sergey Smirnov van het Pulkovo-observatorium op de Russische nieuwszender Vesti.

Er is ook "iets" gevallen in Chebarkul, een meer ten westen van Chelyabinsk. Het Russisch leger is ter plaatse. Er wordt blijkbaar ook intensief gespeurd naar "meteor debris" in de buurt van Kusa, op 80 kilometer van Chelyabinsk.


"Radiation, chemical and biological protection units have been put on high alert." En: "Omdat er een explosie gebeurde kilometers hoog in de lucht moeten we in een groot gebied checken op straling en 'threats'. Rare mededeling alweer, wellicht routine?

Mensen meten de schade op die een meteoriet veroorzaakt heeft in de stad Chelyabinsk.
REUTERS Mensen meten de schade op die een meteoriet veroorzaakt heeft in de stad Chelyabinsk.

Aartspriester Igor, de pastor van de Kerk van de Heilige Drievuldigheid in Chelyabinsk en tevens directeur van de jeugdafdeling van het Bisdom van Chelyabinsk heeft zo zijn eigen verklaring voor wat er is gebeurd: "Dit is de manier waarop de Heer ons bezocht in de dag van Zijn Lichtmis".


De politie en het leger hebben een noodplan in werking gesteld om "essentiële infrastructuur te beschermen". Volgens de plaatselijke regering is daarvoor 20.000 man ingezet. Drie vliegtuigen zijn de locaties van impact in kaart aan het brengen.


VEEL MEER GEWONDEN

Alleen al in Chelyabinsk is er nu sprake van meer dan 550 gewonden. In één ziekenhuis staat de teller op 367, en daar zijn 58 kinderen bij.


De lokale krant Znak blijft vasthouden aan het verhaal dat de meteoriet aan flarden zou zijn geschoten door raketten van de luchtverdediging die gestationeerd is in Urzhumka. Hun bron: militairen op de basis.


"WAPENTEST VAN VS"

"Niks meteorieten, maar een nieuwe wapentest van de Amerikanen", meent Vladimir Volfovitsj Zjirinovski, leider van de extreemrechtse LDPR, vice-voorzitter van het Russische parlement, en algemeen gezien als een marionet van het Poetin-regime. ("There have been no meteorites. It was a new American weapons test.") Zjirinovski staat bekend als een stoker. Zo wil hij de oude sovjetrepublieken weer bij een "Groot-Rusland" voegen, en is hij voorstander van het gebruik van kernwapens tegen eventuele vijanden. Hij suggereerde zelfs ooit met radioactief afval de Baltische staten te vergiftigen als wraak. Zjirinovski haalde onder meer het nieuws door een vrouwelijk parlementslid aan de haren te trekken en door de hervormingsgezinde ex-premier Boris Nemtsov tijdens een televisiedebat met sinaasappelsap te overgieten.

UNKNOWN

De Russische vice-premier Dmitry Rogozin, ondermeer verantwoordelijk voor de Russische defensie-industrie, deed op Twitter ook zijn duit in het zakje om nog wat meer mysterie te scheppen rond het gebeurde: "I will bring to Medvedev a straight picture of what has happened in the Urals and prospective proposals of how the country can find out about the dangers approaching Earth and deal with them."

REUTERS

VERSCHILLENDE VERSIES

Wat er juist in de hemel boven de Oeral gebeurde, is nog niet duidelijk. Dat de minister voor Noodgevallen Irina Rossius heeft bijvoorbeeld een ande versie als haar zegsvrouw Elena Smirnikh, en die versie verschilt dan weer van die van de minister van Binnenlandse Zaken. Meteoriet(en) daar zijn ze het over eens, maar dat het nu één grote was of een hoop kleintjes, en/of het ene veranderde in het andere: drie stemmen, drie versies.


De meest gedetailleerde getuigenissen komen momenteel uit Emanzhilinsk, zo'n 50 kilometers van Chelyabinsk. Daar zagen de inwoners een heel heldere, door de lucht schietende bol "ineens in vlammen uitbarsten en daarna uit elkaar spatten." Ze spreken ook van een grote zwarte wolk die ze zien hangen. In Chelyabinsk zeggen de mensen dat de lucht uren na het incident nog "ruikt als kruit".


Chelyabinsk ligt op ongeveer 1.500 kilometer van Moskou. De stad ligt op de oostelijke helling van de zuidelijke Oeral en wordt doorkruist door de rivier de Miass. Met een kleine 1,1 miljoen inwoners behoort de stad tot de tien grootste steden van Rusland. De stad is een knooppunt voor verkeer van Europees Rusland naar de Oeral, Siberië en Kazachstan. Vanuit Chelyabinsk relatief gezien de meeste cyberaanvallen ter wereld worden uitgevoerd.

UNKNOWN

"Alsof er tegelijk een aardbeving gebeurde en de bliksem insloeg" omschrijven getuigen in Chelyabinsk het gebeuren. Sommige zagen brandende voorwerpen vallen, anderen alleen lange rookpluimen in de lucht.


Een hardnekkig gerucht in de straten van Chelyabinsk: de explosie is verbonden met een vliegtuig, opgestegen vanaf de militaire vliegbasis Shagol.


Ooggetuigen meldden dat het dak van het "Park City Hotel" in Chelyabinsk gedeeltelijk ingestort is


In Emanzhelinsk is het dak van een vleesfabriek verwoest, in het dorpje Kopeysk is de kleuterschool "vernietigd".


Er zijn brokstukken en sporen van impact gevonden verspreid over meer dan 200 kilometer volgens nieuwszender RT, tot in Satka toe.


Een inwoner van Chelyabinsk beweert op Znak.com, de regionele nieuwssite, dat "de flits zo helder was dat mijn wang verbrand is."


Het Centrale Militaire District heeft plan "Fortress" afgekondigd, zowat de hoogste staat van alarm.


Eén van de strafste videos tot nu, gefilmd in Kazachstan.


RECAP

Inwoners van de regio's Chelyabinsk, Tyumen en Sverdlovsk, maar ook uit de Republiek Bashkiria en het noorden van Kazachstan waren getuige van een één grote knal en verschillende kleine. Velen zagen de meteorieten ook een spoor door de ochtendlucht trekken. Het gsm-netwerk ging plat, en ook het internet ligt uit in een deel van de regio. Drie mensen zouden vechten voor hun leven volgens de jongste berichten, en meer dan 500 liepen lichtere verwondingen op, vooral veroorzaakt door rondvliegend glas en puin.


Lezers van een plaatselijke nieuwssite posten dat na de val van de meteoriet in Chelyabinsk ze "een ongewoon hoge zonne-activiteit" hebben waargenomen. Anderen melden dat de rivier Miass, die door de stad stroomt, "aan het verdampen is".

Een reeks explosies in de lucht en op de grond, volgens de Russische overheid veroorzaakt door meteorieten, heeft in zes Russische steden flink wat schade aangericht. Er is nu al sprake van meer dan 500 gewonden in de regio Chelyabinsk, Tyumen en Sverdlovsk, maar ook in de Republiek Bashkiria en het noorden van Kazachstan. Volgens nog onbevestigde berichten zou het Russische leger raketten hebben afgeschoten op een grotere meteoriet en zou die ook geraakt hebben op twintig kilometer hoogte.