Litouwen versoepelt inreisbeperkingen voor Wit-Russen na aanhoudende protesten

Inwoners van de Wit-Russische hoofdstad Minsk kwamen voor de vierde nacht op rij de straat op uit protest tegen president Aleksander Loekasjenko.
EPA Inwoners van de Wit-Russische hoofdstad Minsk kwamen voor de vierde nacht op rij de straat op uit protest tegen president Aleksander Loekasjenko.
Nu in buurland Wit-Rusland al dagenlang protesten aan de gang zijn, heeft Litouwen besloten om de inreisbeperkingen voor Wit-Russen te versoepelen. "Inwoners van Wit-Rusland die om humanitaire redenen naar hier komen, zullen Litouwen binnen mogen", verklaarde premier Saulius Skvernelis.

Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Rita Tamasuniene al voorgesteld om Wit-Rusland toe te voegen aan het lijstje van landen die zijn vrijgesteld van de strikte grenscontroles ten gevolge van de coronapandemie. Hoe de versoepeling van de regels precies in zijn werk zal gaan, wordt donderdag verduidelijkt, zei een woordvoerder van de regering.

‘Solidariteit en verantwoordelijkheid’

"We moeten solidariteit en verantwoordelijkheid tonen. De eerste reactie van de Europese hoofdsteden is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Wij, de dichtste buren, waren zoals altijd de eersten om te reageren", vervolgde Skvernelis. Hij riep ook op tot EU-sancties tegen de autoriteiten in Minsk. 

Svetlana Tichanovskaja, de oppositiekandidate die de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko had uitgedaagd bij de presidentsverkiezingen zondag, zit momenteel in Litouwen, bevestigde de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken eergisteren. “Ze stond blijkbaar onder bepaalde druk en had niet veel andere keus dan het land te verlaten”, vertelde hij.

Protesten

Sinds de presidentsverkiezing zijn in de straten van hoofdstad Minsk en andere steden in Wit-Rusland massale protesten uitgebroken nadat zittend president Loekasjenko zichzelf tot overwinnaar had uitgeroepen. Niemand gelooft dat de verkiezing eerlijk is verlopen.

Boze burgers bij een tijdelijke gevangenis waar hun familieleden werden naartoe gebracht na arrestatie op de protesten.
EPA Boze burgers bij een tijdelijke gevangenis waar hun familieleden werden naartoe gebracht na arrestatie op de protesten.

De afgelopen nachten trokken betogers wegblokkades op en bekogelden ze de politie met molotovcocktails. Die slaat hard terug. Tientallen mensen raakten gewond, officieel vielen ook al twee doden. Woensdag zijn opnieuw zeker zevenhonderd mensen opgepakt, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De politie heeft de afgelopen dagen in totaal al minstens 6.700 mensen opgepakt.

Nog volgens het ministerie zijn sinds zondag 103 politiemensen gewond geraakt, 28 van hen belandden in het ziekenhuis. Over gewonden in het kamp van de demonstranten wordt niets gezegd. Ook donderdag zijn mensen weer de straat opgetrokken om te protesteren tegen de officiële verkiezingsuitslag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

De huismoeder die het rijk van Europa’s langst zittende dictator deed wankelen(+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jozef Vermeulen

    En zo zetten we de EU open voor inwoners van Wit-Rusland.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Ja hoe verklaar je dat de zittende president nu met overweldigende meerderheid won en de wit russen massaal de straat op komen tegen zijn regime. Wie heeft dan gestemd wit russen ?

  • Ivan De Bakker

    Even in herinnering brengen dat er ook aan de Wit-Russische grens controle is, dus klinkt wel mooi en humanitair en zo dat Litouwen Wit-Russen makkelijker binnen zullen laten, maar of de Wit-Russische grenspost ze zal door laten is nog maar de vraag. 2de opmerking, Polen is ook een buur en ligt even dicht. En ten derde, Wit Rusland heeft zoals Zweden GEEN ENKELE maatregel genomen tegen corona. Gaan we die zieken allemaal Europa binnen laten? Hier worden toch gevaarlijke spelletjes gespeeld.