Lissabon benadrukt dat Athene programma moet respecteren

REUTERS
De Portugese minister van Financiën schaart zich achter Duitsland in het debat over Griekenland. Volgens Maria Luis Albuquerque is Europa "niet bereid te praten over andere voorwaarden" dan die die in het huidige hulpprogramma zijn bepaald. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was deze ochtend in de Griekse kranten alvast kop van jut.

"Er is een kader waarbinnen we bereid zijn te praten met de Griekse regering. Dat kader is het huidige hulpprogramma, dat verlengd moet worden", verklaarde Albuquerque in een interview met de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

"We zijn niet bereid te praten onder andere voorwaarden. De 18 lidstaten van de eurozone, en de ECB en het IMF, zijn daarover akkoord." Leningen zonder tegenvoorwaarden toekennen, "is voor niemand ter wereld mogelijk, of het nu voor Portugal of Griekenland is, maar ook niet voor u en mij", zei ze. "Als ik krediet vraag aan mijn bank, moet ik me engageren dat terug te betalen en garanties geven. Zo werkt het en niet anders."

Portugal, dat zelf op Europa een beroep moest doen, schaart zich zo aan de zijde van Duitsland, enkele uren voor de ministers van Financiën van de eurozone samenkomen. Ook Finland, Spanje en de Baltische staten zitten in dat kamp.