Linkse presidentskandidaat Lopez Obrador haalt absolute meerderheid bij presidentsverkiezingen

Een aanhanger van presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador zwaait met een vlag met diens beeltenis en daaronder de benaming 'president'.
REUTERS Een aanhanger van presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador zwaait met een vlag met diens beeltenis en daaronder de benaming 'president'.
De linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador heeft bij de presidentsverkiezingen in Mexico een absolute meerderheid gehaald. Volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie INE kreeg hij 53 tot 53,8 procent van de stemmen achter zijn naam.
Presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador poseert met zijn vrouw en dochter op de dag van de verkiezingen.
AFP Presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador poseert met zijn vrouw en dochter op de dag van de verkiezingen.

Volgens het INE haalde Lopez Obradors dichtste rivaal Ricardo Anaya, van de conservatieve partij PAN, 22,1 tot 22,8 procent van de stemmen. José Antonio Meade van PRI, de partij van huidig president Enrique Peña Nieto, kan rekenen op 15,7 tot 16,3 procent. De percentages zijn gebaseerd op de resultaten van 7.800 representatieve stembureaus.

Rivaal Jose Antonio Meade heeft zijn nederlaag al toegegeven.
AP Rivaal Jose Antonio Meade heeft zijn nederlaag al toegegeven.

Zowel Anaya als Meada hadden eerder al, op basis van de exitpolls, hun verkiezingsnederlaag toegegeven. Beide politici wensten de nieuwgekozen president "alle succes" toe. Ook onder meer Amerikaans president Donald Trump maakte al zijn gelukwensen via Twitter over. "Ik kijk er erg naar uit om met hem te werken. Er moet nog veel gedaan worden dat zowel de Verenigde Staten als Mexico ten goede zal komen."

Ook andere verkiezingen

Behalve een nieuwe president, kozen de Mexicanen zondag ook nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in deelstaatparlementen, gemeenteraden en burgemeesters. Ongeveer 89 miljoen inwoners waren kiesgerechtigd. Volgens het INE lag opkomst op naar schatting 61 procent.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pieter Andre Winters

    Allez, van kwaad naar erger met een linkse aan het roer.