Linkse partijen in Frankrijk gaan motie van wantrouwen indienen tegen regering

Olivier Faure, de leider van de PS, zegt dat de linkse partijen ontevreden zijn over de reactie van de regering op het protest van de "gele hesjes”.
AFP Olivier Faure, de leider van de PS, zegt dat de linkse partijen ontevreden zijn over de reactie van de regering op het protest van de "gele hesjes”.
Parlementsleden van drie linkse partijen gaan een motie van wantrouwen indienen tegen de Franse regering. Dat heeft Olivier Faure, de leider van de PS, meegedeeld aan de Franse media. De motie komt er omdat de partijen ontevreden zijn over de reactie van de regering op het protest van de “gele hesjes”.

De tekst gaat uit van de PS, van de communistische PCF en van La France insoumise. Het is de bedoeling dat de motie maandag wordt ingediend. Volgens Faure zal er eerst nog naar verdere steun worden gezocht.

“We hebben een regering die recht op de muur afrijdt. Het is onze verantwoordelijkheid om dit te stoppen en ervoor te zorgen dat er een andere regering, en dus een ander beleid, komt”, zo verdedigt Ugo Bernalicis van La France insoumise de motie. “De aangekondigde maatregelen zullen ons niet toelaten om uit de crisis te raken. We willen een democratische oplossing. Er moet een antwoord komen op de sociale woede en op de eis om meer koopkracht”, zegt dan weer Pierre Dharréville (PCF).

De motie moet minstens 48 uur na de officiële indiening behandeld worden in de Franse Assemblée. De kans dat de tekst er door een meerderheid van de parlementsleden wordt goedgekeurd, lijkt ontzettend klein. De drie linkse partijen vertegenwoordigen samen slechts 62 van de 577 volksvertegenwoordigers.

De voorbije zestig jaar zijn in het Franse parlement al meer dan honderd moties van wantrouwen ingediend. Slechts één daarvan werd aangenomen: dat gebeurde in 1962, toen de regering van toenmalig premier Georges Pompidou ten val werd gebracht. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Fredien Vandervekens

    Le petit Napoleon uit de gratie bij "links" ? Na massaal op " En marche" te hebben ingezet ? Frankrijk hadt een Fillon nodig. Een Sarkozy mocht eveneens. Aangebrand ? Wie niet ? Hoort erbij, in het politieke "milieu". Voor een "warm" gevoel !