Linkse oppositieleider in Zuid-Afrika waarschuwt voor dictatuur

Volgens Julius Malema is zijn land "op weg naar een dictatuur".
AP Volgens Julius Malema is zijn land "op weg naar een dictatuur".
De voorzitter van de Zuid-Afrikaanse radicaal linkse oppositiepartij heeft voor het afglijden naar een dictatuur gewaarschuwd. "De corrupte president Jacob Zuma en zijn oppermachtige regeringspartij ondermijnen alle instituties en bezetten overheidsfuncties met hun begunstigden." Dat verklaarde Julius Malema aan de pers. "We stevenen met grote snelheid af op een dictatuur", waarschuwde hij.

Zijn partij van de Strijders voor Economische Onafhankelijkheid (EFF, "Economic Freedom Fighters") behaalde bij de laatste parlementsverkiezingen 6,4 procent van de stemmen, maar heeft sindsdien duidelijk aan populariteit gewonnen. De EFF voert een luidruchtige campagne tegen Zuma nadat die zijn privéresidentie met 20 miljoen dollar aan belastinggelden had laten "renoveren".

Het alleen regerende, ooit door anti-Apartheid-strijder Nelson Mandela geleide Afrikaanse Nationaal Congres (ANC) beschouwt de EFF steeds meer als een bedreiging. Die kan de ANC veel stemmen van de zwarten afnemen, die traditioneel minder voor de als blank geldende leidende oppositiepartij Democratische Alliantie stemmen.