Links-radicale Benoît Hamon wordt Franse socialistische presidentskandidaat

De Franse ex-minister van Onderwijs Benoît Hamon heeft de socialistische voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van april-mei gewonnen. Ongeveer 58 procent van de naar schatting 1,7 à 2 miljoen stemmers kiest zo voor een radicalere linkse koers, en niet voor de behoedzame centrumlinkse hervormingskoers van Hamons concurrent, oud-premier Manuel Valls. Volgens waarnemers schiet links zich zo echter in de voet.

De 54-jarige Valls was als premier en erfgenaam van de socialistische president François Hollande in de eerste ronde een week geleden favoriet. Maar van de naar schatting twee miljoen kiezers kozen de meesten vorige week verrassend voor Hamon (49), die onder meer een nog kortere werkweek en op termijn een basisinkomen belooft. Hij haalde in de eerste ronde 36 procent van de stemmen, Valls 31 procent.

Deze keer, met slechts twee overgebleven kandidaten, schaarde 58 procent van de stemmers zich achter Hamon, tegenover 42 procent achter Valls.

Modern links

In zijn toespraak benadrukt Hamon de noodzaak om een "nieuwe bladzijde van onze geschiedenis te schrijven. Ons land heeft nood aan links, maar een modern, innoverend links, gericht op de toekomst. Een links dat denkt aan de wereld zoals hij is en niet zoals hij is geweest."

Hamon wil het linkse kamp samenbrengen. Hij kondigt aan vanaf morgen contact op te nemen met alle kandidaten van deze voorverkiezing, maar ook met "iedereen die links en de politieke ecologie erkent, in het bijzonder Jean-Luc Mélenchon en Yannick Jadot, om enkel aan het belang van Frankrijk te denken."

Valls erkent dat Hamon duidelijk heeft gewonnen. Hij feliciteerde hem en benadrukt dat Hamon nu de kandidaat "van onze politieke familie is."

Manuel Valls haalde het niet.
EPA Manuel Valls haalde het niet.

Slechte zaak voor socialisten?

Volgens waarnemers schakelt een keuze voor Hamons links-radicale koers de PS vrijwel uit. De partij doet het al geruime tijd erg slecht in peilingen, wat Hollande ertoe bracht zich niet herkiesbaar te stellen en het politieke toneel in mei te verlaten. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is 23 april en slotronde op 7 mei.

EPA