Lindsay Hoyle volgt flamboyante John Bercow op als voorzitter Britse Lagerhuis

Sir Lindsay Hoyle tijdens de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Zijn overwinning komt niet als een verrassing. Hij gold als favoriet om de nieuwe voorzitter te worden.
REUTERS Sir Lindsay Hoyle tijdens de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Zijn overwinning komt niet als een verrassing. Hij gold als favoriet om de nieuwe voorzitter te worden.
Het Britse Lagerhuis heeft een nieuwe voorzitter gekozen uit zeven kandidaten. Lindsay Hoyle, lid van oppositiepartij Labour, volgt de vorige week vertrokken John Bercow op. 

De verkiezing van de voorzitter (‘speaker’) had plaats op de laatste dag voordat het parlement wordt ontbonden vanwege de verkiezingen op 12 december. Het werd zodoende de laatste grote beslissing van het huidige Lagerhuis. Er waren uiteindelijk vier stemrondes nodig. Hoyle ging bij iedere stemronde ruim aan kop, maar had meer dan de helft van de stemmen nodig om te winnen. Hij kreeg pas voldoende steun nadat meerdere rivalen waren afgevallen of afgehaakt. In de beslissende ronde kreeg Hoyle steun van 325 collega’s. 

De nieuwe “Speaker of the House of Comons” werd na de stemming traditiegetrouw door zijn collega’s naar zijn stoel gesleept. De traditie is al enkele eeuwen oud, toen de voorzitter de mening van het Lagerhuis moest communiceren aan de koning en zo diens toorn riskeerde. De speaker heeft nu nog een belangrijke rol in het Britse parlement. De voorzitter heeft veel invloed en bepaalt welke moties en voorstellen in stemming worden gebracht.

Hoyle, sinds 2010 vicevoorzitter van het Lagerhuis en dus de voormalige rechterhand van Bercow, werd al gezien als een van de voornaamste kandidaten om de populaire voorzitter op te volgen. Zijn overwinning komt dus niet als een verrassing. De Labour-politicus ziet zichzelf als ‘tegengif’ voor de flamboyante en kleurrijke Bercow. Hoyle denkt dat zijn humor een belangrijke kwaliteit is om ervoor te zorgen dat de spanning in het Lagerhuis niet te hoog oploopt. 

Parlementariërs sleepten Hoyle na zijn overwinning symbolisch naar de beroemde groene stoel van de voorzitter.
AFP Parlementariërs sleepten Hoyle na zijn overwinning symbolisch naar de beroemde groene stoel van de voorzitter.

“Order, order”

Hoyles voorganger John Bercow was tien jaar lang speaker en werd ook buiten de Britse landsgrenzen erg bekend. Beelden waarop hij “order, order” brulde tijdens rumoerige debatten gingen de wereld over. Bercow gaf er vorige week de brui aan. Een paar dagen later, op 31 oktober, zou het parlement voor de vervroegde verkiezingen ontbonden worden. Tegen de gewoonte in werd de nieuwe speaker daardoor aan het einde in plaats van aan het begin van een nieuwe legislatuur verkozen.

Bercow was de 157ste Speaker en was sinds 2009 in functie. Vooral brexit-hardliners hadden kritiek op hem, als zou hij partijdig zijn. Meermaals stoorde hij zich niet aan de conventies, zodat de parlementsleden successen konden boeken in de strijd met de regering. Bercow rechtvaardigde dat door te wijzen op de stijl van regeren die steeds autoritairder werd. Veel parlementsleden loofden hem, omdat hij de macht van het Lagerhuis tegenover de regering versterkt heeft. De nieuwe voorzitter beloofde in zijn overwinningsspeech “neutraal en transparant” te zijn.

Bekijk ook: “Order, order!”, laatste dag van voorzitter John Bercow
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Annie Darden

    Ik denk dat er geen tweede komt die zo "Order, Order" kan roepen zoals hij. Hoorde hem dit graag roepen.