Likud van premier Netanyahu grootste partij na Israëlische verkiezingen met 36 zetels

Benjamin Netanyahu.
AFP Benjamin Netanyahu.
Likud is de winnaar van de Israëlische parlementsverkiezingen. De partij van premier Benjamin Netanyahu haalde 36 zetels en dat is er één meer dan de alliantie Blauw en Wit van de leiders Benny Gantz en Yair Lapid. Dat heeft de voorzitter van de centrale kiescommissie donderdagavond bekendgemaakt.

Het Nieuwe Rechts van de ministers Naftali Bennett en Ayelet Shaked haalde de kiesdrempel voor de Knesset - het Israëlische parlement dat 120 leden telt - net niet.

“Fenomenaal”
Netanyahu sprak gisteravond al van een “fenomenaal” verkiezingsresultaat, dat neergezet werd “in onmogelijke omstandigheden” en ondanks de aanwezigheid van “vijandige media”. Hij zei ook dat hij de leiders van de andere rechtse partijen in Israël benaderd heeft voor de vorming van een coalitieregering. Ze hebben “bijna allemaal” hun steun uitgesproken, aldus Netanyahu.

Daarmee lijkt het erop dat Benjamin Netanyahu er zal in slagen om een nieuwe regering samen te stellen en aan zijn vijfde mandaat als premier van Israël zal kunnen beginnen.

De definitieve resultaten zullen op 17 april gepubliceerd worden. Met steun van zijn huidige coalitiepartners behaalt Netanyahu een meerderheid van 65 zetels. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • André Van der Poorten

    Ginderachter gaan rechtse partijen samenwerken , hier word een bepaalde partij tegengewerkt en zelfs uitgesloten !