Lijsttrekker Oostenrijkse extreemrechtse partij in opspraak door boek met naziliederen

Udo Landbauer
Facebook Udo Landbauer
In Oostenrijk is een lijsttrekker voor de extreemrechtse FPÖ bij de lokale verkiezingen van volgende zondag in opspraak gekomen omdat er in de vereniging waarvan hij de vicevoorzitter is, naziliederen zouden worden gezongen.

De 31-jarige Udo Landbauer is de lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Zijn FPÖ zit sinds december in de nationale regering van kanselier Sebastian Kurz (ÖVP). Landbauer is eveneens vicevoorzitter van de lokale afdeling van de vereniging "Germania zu Wiener Neustadt", die volgens de krant Falter een liederenboek gebruikt met daarin tal van naziliederen. 

Verheerlijking van de vergassing

In een van de liederen komt onder meer de zin "sluit het gas aan, oude Germanen, we kunnen aan 7 miljoen geraken," waarmee allusie wordt gemaakt aan de 6 miljoen joden die onder het Derde Rijk in de gaskamers zijn gestorven. Andere liederen zijn een eerbetoon aan het Condorlegioen, de nazi-eenheid die verantwoordelijk was voor het bloedbad in Guernica tijdens de Spaanse burgeroorlog, of aan de SS-parachutisten (Fallschirmjäger), die achter de invasie van Kreta zaten. 

De teksten van de liederen zijn "racistisch, antisemitisch en absoluut verwerpelijk. Ze horen niet thuis in ons land. We moeten dit onderzoeken en de verantwoordelijken moeten rekenschap afleggen", reageerde kanselier Kurz via Twitter op het nieuws.

Volgens een FPÖ-woordvoerder heeft Landbauer "niets te maken" met de liederen, en werkt de vereniging aan een herwerkte versie van het liederenboek, waarvan de laatste editie dateert uit 1997. Landbauer zelf zegt "geschokt" te zijn, en verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de liederen. Hij kondigde aan zich uit de vereniging terug te trekken.

"Moslem-Mama"

Oppositiepartijen SPÖ en Neos hebben ondertussen het ontslag van Landbauer geëist.

Landbauer heeft tot nu toe een zeer agressieve campagne gevoerd. Zo verspreidde hij affiches met een foto van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) met een hoofddoek, waarop hij haar "Moslem-Mama" (moeder van de moslims) noemt. De FPÖ, die werd opgericht door ex-nazi's, wordt bovendien regelmatig in verband gebracht met gewelddaden gelinkt aan het Derde Rijk. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JOHAN Goossens

  heksenjacht, dat kennen we al van hier in belgié links heeft er bijna overal jaren aan geweest en heeft er niks van gebakken -wees een goede verliezer en laat het roer nu eens aan een ander

 • Sam benali

  Vrijheid van meningsuiting? Of mag het alleen als iemand het over moslims heeft!?

 • marcel strobbe

  Ja zo een liederboek is hyper gevaarlijk een paar kalasnikovs en enkele handgranaren zijn daar speelgoed tegen. M Strobbe

 • jan dessers

  wat een gezever. francken, jambon en sauwens zijn ook bij het sint maartensfonds..en denk je nu dat die kerstliedjes zingen? Sauwens moest zijn ministerpost inleveren, nu is dit geen probleem meer..