Lijst beschuldigingen tegen Assange blijft opdrogen

AP
Opnieuw is een van de beschuldigingen tegen stichter Julian Assange van de klokkenluiderssite Wikileaks verjaard. Het Zweedse parket had vorige week reeds om dezelfde reden twee aantijgingen wegens onoorbaar seksueel gedrag moeten laten vallen.

Vandaag verliep de beschuldiging van "seksueel misbruik". De klachten zijn afkomstig van twee vrouwen met wie Assange in 2010 het bed deelde, en die daar beiden later bezwaar over maakten, onder andere blijkbaar omdat de Wikileaks-stichter zijn seksuele arbeid had voortgezet ondanks een gescheurd condoom. Omdat één van klagers dit als verkrachting bestempelt, verjaart die beschuldiging pas in 2020.

Uitlevering
In die vijf jaar is Assange nog nooit door het Zweedse parket ondervraagd. In Zweden riskeert hij arrestatie en mogelijk uitlevering aan de VS wegens de onthullingen van zijn site. De 44-jarige Assange verblijft al drie jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, wat Groot-Brittannië al meer dan een handvol pond heeft gekost. Naar al langer verluidt zou de Zweedse aanklaagster (uit)eindelijk eens naar de Britse hoofdstad afzakken om Assange te spreken.