Lijk met "gebetonneerde voeten" aangespoeld in New York

thinkstock
Maandag trof een student in New York het lijk aan van een man wiens voeten vastzaten in een blok verhard beton. "Cementschoenen", zoals dat heet, worden al lang geassocieerd met georganiseerde misdaad en de maffia, maar tot voor kort doken ze alleen op in fictie. Volgens verscheidene misdaadexperts is het de eerste keer dat cementschoenen echt gebruikt werden voor het plegen van een moord.

Maandag spoelde het lichaam van de 28-jarige Peter Martinez aan op Manhattan Beach in New York. Het hoofd van de man, wiens straatnaam 'Petey Crack' luidde, was ingewikkeld met ducttape en zijn voeten zaten in een emmer die gevuld was met verhard beton.

Volgens de politie kwam Martinez in het verleden herhaaldelijk in aanraking met het gerecht. In februari werd hij door zijn vriendin als vermist opgegeven. Ondanks het betonnen anker, spoelde het lijk dankzij de stroming toch aan op het strand. Tot op heden werden er geen arrestaties uitgevoerd. De resultaten van de autopsie vallen nog af te wachten.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het lichaam van Martinez in het water heeft gelegen. Zijn kledij was maandag nog intact en zijn tatoeage van Moeder Maria met een roos was nog steeds zichtbaar.

Het lichaam van Peter Martinez spoelde maandag aan in New York.
AP Het lichaam van Peter Martinez spoelde maandag aan in New York.

"Geruchten"

Misdaadhistorici kunnen zich geen gelijkaardige zaak voor de geest halen. "Nee," zegt Thomas Reppetto, auteur van boeken over de georganiseerde misdaad. "Ik weet niet meteen iets". Ook misdaadschrijver Mike Dash, die boeken schreef over maffiamoorden, heeft geen weet van een gelijkaardige zaak. "Ik heb nog nooit eerder gehoord dat dit is gebeurd. Het is gewoon een van die verhalen die de ronde doen. Ik denk dat je hier een primeur hebt."

In de jaren 1930 zou er volgens een oud gerucht een moord gepleegd zijn met 'cementschoenen', maar het lichaam werd nooit gevonden. Er zijn tientallen gelijkaardige verhalen, maar nooit eerder was er enig bewijs dat de praktijk ook in het echt wordt toegepast.

Niet zo eenvoudig

Een paar cementschoenen maken, klinkt eenvoudig: een zak betonmix, water en een grote emmer lijken voldoende om de klus te klaren. Maar er is één belangrijke factor en dat is tijd.

Paul Bertelotti, eigenaar van een betonfabriek in New York, probeert zich voor te stellen hoe het proces in zijn werk zou gaan. "Ze kunnen gewoon een zak genomen hebben en water toegevoegd hebben. Niet teveel. De consistentie moet net juist zijn. Zoals roomijs, niet zo dik als verf. Een beetje dikker". Maar het duurt een hele tijd vooraleer de cement volledig verhard is.

Volgens Bartelotti zou het slachtoffer meer dan een halve dag zijn voeten niet mogen bewegen, "afhankelijk van de temperatuur". Beton verhardt snel in warme temperaturen. "Ze zouden het nat kunnen maken en de man erin laten staan, of zijn benen erin zetten en de cement errond gieten. Hij kan al dood geweest zijn en ze kunnen gewoon zijn voeten erin gestoken hebben."