Liet deze vrouw twee moordenaars ontsnappen?

Facebook
Moeder van een zoon, doodnormaal uiterlijk en getrouwd met een man die ook voor de gevangenis werkt: haar profiel ziet er smetteloos uit, maar toch is Joyce Mitchell de vrouw die ondervraagd wordt omdat ze twee moordenaars in Dannemora zou helpen ontsnappen hebben. Dat weet ABC News. De speurders willen vooral weten hoe David Sweat en Richard Matt aan het gereedschap geraakt zijn om onder meer een gat in de stalen celwand te zagen. De laatste staat bekend als charmeur, de Amerikaanse autoriteiten vermoeden dan ook dat hij een relatie met de vrouw aanging om haar vertrouwen te winnen.

Mitchell was normaal verantwoordelijk voor de taken die gedetineerden binnen de muren mogen uitvoeren. Het duo kwam daarvoor ook in aanmerking omdat ze zich allebei goed gedroegen. "De buitenwereld gaat ervan uit dat gevangenen 23 uur per dag in hun cel zitten, maar dat klopt niet", aldus een oudgediende. "Die kerels lopen de hele tijd van hier naar daar en terug."

"Groot geschapen"
Rechercheur David Bentley maakte in 1997 deel uit van het team dat Matt achter de tralies kreeg. "Het klopt dat hij zijn charmes prima kan uitspelen. Als hij zich verzorgt, is hij heel knap. En hij is groot geschapen, dat zal er misschien ook iets mee te maken hebben. Overal waar hij gaat, slaat hij een vriendin aan de haak."

Op de rioolbuis waarlangs ze ontsnapten, lieten de gevangenen een post-it achter voor de politie. Daarop stond: 'Have a nice day'.

"Ik zal hen dat papiertje met plezier teruggeven"
"Gerechtigheid zal geschieden", zweert de gouverneur van New York. "Ze wisten maar al te goed dat in 170 jaar tijd nog nooit iemand uit deze gevangenis ontsnapt was. "Maar we zullen hen weer te pakken krijgen. En dan zal ik hen dat papiertje met alle plezier teruggeven."

"Het kan toch niet dat niemand hen bezig gehoord heeft", gaat Andrew Cuomo verontwaardigd verder. "Als ze weer veilig achter slot en grendel zitten, gaan we tot in detail onderzoeken wat er precies foutgelopen is. Dit mag nooit meer voorvallen."

"Ons leven staat weer op z'n kop"
Een gouden tip levert 50.000 dollar per gevangene op. "We moeten hen pakken vooraleer ze anderen kwaad doen. Dit is een crisissituatie, ze zijn absoluut in staat om opnieuw zware misdaden te begaan."

Sweat zit een levenslange celstraf uit nadat hij dertien jaar geleden een hulpsheriff vermoord had. "Dat hij nu ontsnapt is, zet ons leven weer helemaal op z'n kop", aldus de broer van het slachtoffer.

"Ik wil er niets meer mee te maken hebben"
Matt werd veroordeeld tot minimaal 25 jaar vanwege de martelmoord op zijn baas in 1997, die hij ook nog eens in stukken sneed. Zijn ex Johanna -een voormalige stripster- kwam in 2008 tegen hem getuigen. "Hij rookte een sigaretje toen hij vertelde dat hij de nek van die man gebroken had. Volgens hem was het per ongeluk gebeurd." In Mexico vermoordde hij overigens ook iemand met een mes.

"Ik was er niet goed van toen ik het nieuws hoorde", aldus Johanna. "Dat hoofdstuk van mijn leven is nu gedaan. Ik wil er niets meer mee te maken hebben."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
REUTERS
REUTERS