Lid Nederlandse motorbende die tegen IS vocht dood na ongeval met tram

Nomad Ron (rechts) poseerde vorig jaar met Koerdische strijders in een bunker in Irak. Hij ging daar strijden tegen IS.
AFP Nomad Ron (rechts) poseerde vorig jaar met Koerdische strijders in een bunker in Irak. Hij ging daar strijden tegen IS.
De voormalige Nederlandse militair Nomad Ron is overleden na een aanrijding met een tram in Amsterdam. De man kwam vorig jaar in het nieuws toen bleek dat hij samen met twee andere leden van motorclub No Surrender naar Irak was getrokken om er tegen Islamitische Staat te strijden.

Van de 46-jarige man verschenen in oktober vorig jaar foto's waarom hij naast Koerdische strijders poseerde met een Kalashnikov in de hand.

"Hij overleed gisteren, hij had een ongeval met zijn motor. Hij had een aanrijding met een tram en stierf in het ziekenhuis", zegt Corin Denis, National Captain van No Surrender MC tegen AFP.

De man ging samen met twee andere leden van No Surrender, vermoedelijk ook ex-militairen, vechten in Irak. Hij werd door de Koerdische televisie in beeld gebracht in militaire uitrusting. Toen zei hij dat hij de Koerden wilde helpen in hun strijd tegen IS.

No Surrender meldde het overlijden op hun Facebookpagina en kondigt een afscheidsplechtigheid aan, maandag in Amsterdam. "Hij zei altijd: 'Ik ga naar daar om tegen onrechtvaardigheid te strijden'", getuigt Denis. "Hij stelde het heel goed. Hij sprak haast nooit over zijn ervaringen in Irak". De motard laat twee kinderen achter.