Licht op groen voor steun aan Franse operatie Mali

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).
BELGA Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V).
Het kernkabinet heeft deze middag formeel het licht op groen gezet voor logistieke steun aan de Franse militaire operatie in Mali. Vanaf overmorgen zijn de Belgen operationeel.

"Er is ons gevraagd om deel te nemen en we hebben positief geantwoord", bevestigde De Crem na ruim anderhalf uur overleg. Hij toonde zich zeer tevreden dat België "minder dan 24 uur na de formele vraag vanuit Frankrijk" een beslissing genomen heeft.

80 manschappen
Zoals eerder aangekondigd zet België twee C-130 transportvliegtuigen en twee helikopters in. Zo'n tachtig manschappen zullen deelnemen aan de operatie. Bedoeling is om de Franse militaire operatie met de twee C-130's logistiek te steunen. De helikopters zullen dan weer instaan voor medische evacuaties "van buiten de gevechtszone".

Helemaal zonder risico's is de operatie niet, beseffen de topministers. "Als er geen gevaar was, dan waren we ook niet gevraagd", aldus De Crem. Premier Elio Di Rupo heeft vanmiddag in het federale parlement alvast beklemtoond dat "iedere aanwezigheid van Belgische militairen in de gevechtszones (in Mali) uitgesloten is".

Eerste evaluatie rond 1 maart
Hoe lang de Belgen actief zullen blijven, is voorlopig onduidelijk. "Rond 1 maart" volgt een eerste evaluatie, klonk het bij de defensieminister. Zijn collega van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vulde aan dat hij zo snel mogelijk wil evolueren naar "echte internationale actie". De liberale vicepremier kijkt daarvoor naar de Europese Unie, waar later deze week nog ministerieel overleg gepland staat.

Ook het kostenplaatje is nog niet bekend. Defensieminister De Crem zou daarover deze namiddag in het parlement mogelijk meer uitleg geven. Wel lieten verschillende vicepremiers na afloop van het kernkabinet verstaan dat de bedoeling blijft om de operatie binnen de huidige budgetten te houden.

Een Belgische C-130 is deze namiddag vertrokken vanaf basis Melsbroek.
BELGA Een Belgische C-130 is deze namiddag vertrokken vanaf basis Melsbroek.
 
Iedere aanwezigheid van Belgische militairen in de gevechtszones (in Mali) is uitgesloten
Premier Di Rupo

Oppositie akkoord
Oppositiepartijen N-VA en Groen scharen zich in ieder geval achter de beslissing van het kernkabinet om in te gaan op de Franse vraag om logistieke steun aan de militaire interventie in Mali. N-VA-Kamerlid Peter Luyckx erkent dat aan drie belangrijke voorwaarden is voldaan: een mandaat van de Verenigde Naties, voldoende steun vanuit de regio zelf en een urgente humanitaire situatie die ingrijpen rechtvaardigt. Toch vraagt N-VA al na te denken over een exit-strategie, inclusief oog voor de politieke afloop. Dat de jihadisten in Mali beschikken over wapens die zijn buitgemaakt na de burgeroorlog in Libië, bewijst voor Kamerlid Theo Francken dat ook daar aandacht voor nodig is.

Ook Groen "keert zich niet tegen" een Belgische militaire bijdrage "die de bevolking van Mali beschermt". Wel moet België de steun als hefboom gebruiken om de integrale VN-resolutie te laten uitvoeren, vindt Kamerlid Wouter De Vriendt. Inclusief dus de vraag aan het Malinese leger om niet tussen te komen in regeringszaken en de start van onderhandelingen over een duurzame oplossing.

Inspraak Kamer
Maar de regering moet ook de ontwikkelingshulp aan Mali hernemen en zelfs opvoeren, vinden de groenen, die tot slot opnieuw aandringen op meer inspraak voor het parlement. Zo willen zij de grondwet gewijzigd zien opdat de Kamer voortaan vooraf zou moeten instemmen met militaire operaties in het buitenland.

 
Aan drie belangrijke voorwaarden is voldaan: een mandaat van de Verenigde Naties, voldoende steun vanuit de regio zelf en een urgente humanitaire situatie die ingrijpen rechtvaardigt
Peter Luyckx (N-VA)