Lichamen gevonden bij berging gezonken toeristenboot in Donau

EPA
In Hongarije is de politie bezig met de berging van de toeristenboot die op 29 mei op de Donau in Boedapest zonk na een aanvaring met het 135 meter lange cruiseschip de Viking Sigyn. Het ongeval eiste aan zeker 20 mensen het leven. Bij de berging van het schip zijn vier lichamen gevonden, waaronder vermoedelijk dat van de kapitein. Er zijn nu nog vier opvarenden vermist. 

De bergers begonnen vanochtend vroeg met het lichten van het schip. Een van de lichamen werd ontdekt toen de stuurhut aan de oppervlakte kwam, zei de woordvoerder van de Hongaarse speciale strijdkrachten die de bergingsoperatie coördineren. Vermoedelijk gaat het om de kapitein.

De relatief kleine Hableany botste met het veel grotere riviercruiseschip Vikings Sigyn. Aan boord bevonden zich 33 Zuid-Koreanen en twee Hongaarse bemanningsleden. Het toeristisch schip zonk in zeven seconden. Slechts zeven mensen konden worden gered. Het is de grootste ramp in een halve eeuw op de rivier.

EPA

Reddingswerkers slaagden er door de sterke stroming in de rivier niet in om de boot onder water te inspecteren. Het vaartuig wordt nu uit het water gehaald opdat duikers binnenin het schip alsnog op zoek kunnen gaan naar lichamen van slachtoffers. Verwacht wordt dat de operatie zo'n zes uur in beslag zal nemen, meldde een woordvoerder van de politie.

De Oekraïense kapitein van Viking Sigyn werd in Hongarije gearresteerd en opgesloten in het kader van een onderzoek naar “roekeloos gedrag in het waterverkeer met meerdere doden tot gevolg”. Onlangs bleek dat de man begin april ook al betrokken was bij een scheepsongeluk op de Westerschelde.

AP
AP
REUTERS
EPA
Bij de berging van het schip werden nog lichamen van slachtoffers gevonden.
AP Bij de berging van het schip werden nog lichamen van slachtoffers gevonden.
AP
AP
De Oekraïense kapitein van Viking Sigyn werd gearresteerd.
AP De Oekraïense kapitein van Viking Sigyn werd gearresteerd.
Het moment van de botsing werd vastgelegd met de camera.
AP Het moment van de botsing werd vastgelegd met de camera.
De Hableany op de Donau voor het Hongaarse parlementsgebouw.
EPA De Hableany op de Donau voor het Hongaarse parlementsgebouw.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.