Lichaam van vermiste Nederlandse kapster teruggevonden in reiskoffer

Onderzoek bij de Zuider IJdijk waar de koffer werd gevonden. Inzet: Miranda Zitman.
Opsporing Verzocht/Privéfoto Onderzoek bij de Zuider IJdijk waar de koffer werd gevonden. Inzet: Miranda Zitman.
Begin dit jaar werd op een kade in Amsterdam een gruwelijke ontdekking gedaan: een reiskoffer met menselijke resten in. Nu blijkt dat het gaat om lichaamsdelen van een vermiste kapster, de 52-jarige Miranda Zitman uit Soest. Afgelopen week werden in haar tuin nog meer menselijke resten gevonden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de zaak van de reiskoffer aan de Zuider IJdijk in Amsterdam stond de Nederlandse politie lange tijd voor een raadsel. De identiteit van het slachtoffer in de donkere Samsonite-koffer kon maar niet worden vastgesteld. Zelfs een beloning van 15.000 euro leverde geen gouden tip op. De romp werd op 4 april begraven. Maar afgelopen week kwam er dan toch een doorbraak. 

Delen van zelfde lichaam

Bij de woning van een kapster uit Soest die al maandenlang vermist was, werden dinsdag in de tuin menselijke resten gevonden. De stoffelijke resten behoren wel degelijk toe aan de 52-jarige bewoonster. En ze blijken nu ook overeen te komen met de romp die begin januari in de koffer werd ontdekt, zo blijkt uit forensisch onderzoek. Een verband werd nooit eerder vermoed. 


De politie plakte gisteren al de ramen af 
van de woning van de vrouw aan de Lange Brinkweg, waar ze sinds 2016 een kapsalon aan huis had. Forensische onderzoekers in witte overalls kamden ook de tuin en oprit verder uit, de omgeving was afgezet.

De kapster werd op 21 januari als vermist opgegeven bij de politie. Dinsdag werden menselijke resten gevonden in haar woning in Soest.
ANP De kapster werd op 21 januari als vermist opgegeven bij de politie. Dinsdag werden menselijke resten gevonden in haar woning in Soest.

Canada

Het verhaal is in ieder geval heel raar. Klanten van de kapster kregen begin dit jaar plots apps en mails waarin Zitman aankondigde dat ze ging stoppen met haar kapsalon. Ze zei ook al haar knipafspraken af. Een vriendin wist te vertellen dat de Nederlandse “haar oude geliefde was tegengekomen” en naar hem toe ging in Canada, waar ze een nieuwe kapperszaak wilde opzetten. In de berichtjes meldde Zitman dat klanten geen contact meer konden opnemen omdat haar telefoon ook werd afgesloten. 

Eind januari werd Miranda Zitman uiteindelijk als vermist opgegeven. Kort daarna startte de politie een onderzoek naar de verdwenen vrouw. Een tijdje geleden werd de identiteitskaart van Miranda op straat gevonden in de Egelantiersstraat in Amsterdam, waar ze voorheen 23 jaar lang kapsalon Medusa had uitgebaat.

Over de doodsoorzaak en de betrokkenheid van de partner doet het OM nog geen verdere mededelingen.
ANP Over de doodsoorzaak en de betrokkenheid van de partner doet het OM nog geen verdere mededelingen.

Partner opgepakt

De partner van Zitman, een 56-jarige man uit Soest, is aangehouden. Genaamde Bart B. meldde zich dinsdag zelf bij de politie. Nadat hij een verklaring had afgelegd, begon de politie een onderzoek en werden de resten in de tuin gevonden. De man zou buren ook verteld hebben dat Zitman naar Canada verhuisd was. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag en van het verwijderen van het stoffelijk overschot. 

B. werd vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besliste dat hij nog veertien dagen lang vast blijft zitten. De verdachte zit in ‘beperkingen’ waardoor hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Die wil vooralsnog niets over de zaak kwijt. 

De onderzoeksteams van Amsterdam en de recherche van politie Midden-Nederland werken verder aan het onderzoek. Dat richt zich volgens het OM allereerst op de doodsoorzaak.

De politie Midden-Nederland zet het onderzoek voort en werkt daarin samen met het Amsterdamse onderzoeksteam
ANP De politie Midden-Nederland zet het onderzoek voort en werkt daarin samen met het Amsterdamse onderzoeksteam3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • thierry de koninck

    Sagher kalpoe, als u spreekt over witte mannen, is het ons dan toegestaan te spreken over bruine mannen?

  • jon dewit

    De overbevolking begint stilaan zelf een oplossing uit te voeren.

  • Yves Van Rossem

    Het is nochtans simpel om vermiste personen te kunnen identificeren. Vraag aan de naaste familieleden van een vermist persoon een dna staal en plaats dit in een databank. Gebaseerd op deze databank kunnen ze slachtoffers gaan identificeren op basis van hun dna