Lichaam van oud-Congolese premier wordt vanavond, twee jaar na overlijden, in Kinshasa verwacht

photo_news
Het lichaam van Etienne Tshisekedi komt normaal om 16 uur lokale tijd (17 uur Belgische tijd) aan in Kinshasa. Dat heeft het uitvaartcomité van de voormalige Congolese premier en de historische oppositieleider laten weten. Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) zal zaterdag de begrafenis niet bijwonen, hoewel de Congolese autoriteiten hem uitnodigden. “De premier gaat niet naar Kinshasa gezien zijn agenda”, zei een van zijn woordvoerders vandaag. 

De repatriëring van Tshisekedi was normaal gisteravond al voorzien met een privévliegtuig vanop de militaire luchthaven van Melsbroek. Op het laatste moment werd de vlucht echter uitgesteld door "logistieke redenen", zegt Lucien Lundula Lolatui, de coördinator van het uitvaartcomité. 

"Deze situatie is buiten de wil van de Belgische autoriteiten en de organisatoren van de uitvaart. Alles wordt in het werk gesteld om het stoffelijk overschot van de eerste minister terug te brengen, deze 30ste mei om 16 uur op de luchthaven N'djili.”

“Het vliegtuig dat het stoffelijk overschot van wijlen premier Etienne Tshisekedi terugbrengt is opgestegen in Brussel om 11.25 uur naar Kinshasa”, tweette Lydie Omanga, de communicatiedirecteur van de Congolese president, rond 13 uur. Bij bronnen in Brussel klonk het dat twee vliegtuigen opstegen aan de terminal voor zakenvliegtuigen, één om 9.45 uur en het vliegtuig met het lichaam van Tshisekedi “net voor 13.00 uur”.

Het vliegtuig zal tussen 17 en 18 uur (tussen 18 en 19 uur Belgische tijd) aankomen op Kinshasa Airport N’djili, verklaarde Didier Mpambia van het uitvaartcomité aan persagentschap AFP.

Morgen vindt er een eerbetoon voor het publiek plaats in het Stade des Martyrs in Kinshasa, waar plaats is voor 80.000 mensen. Etienne Tshisekedi overleed begin 2017 in Ukkel op 84-jarige leeftijd. Zijn lichaam lag meer dan twee jaar opgebaard in een mortuarium in Elsene.

Begrafenis

Vorige week donderdag kondigden de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo aan dat zowel premier Michel als de Franse president Emmanuel Macron uitgenodigd zouden worden op Tshisekedi’s uitvaart, die zaterdag eindigt met de begraving van zijn lichaam in N’Sele, gelegen aan de oostelijke rand van Kinshasa.

“België zal worden vertegenwoordigd door zijn zaakgelastigde”, klonk het bij zijn entourage. Premier Michel is naast premier ook voorzitter van zijn partij MR. In die hoedanigheid is hij betrokken bij de onderhandelingen over de nieuwe federale en Waalse regeringen.

Archiefbeeld - Vorige week donderdag kondigden de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo aan dat zowel premier Michel als de Franse president Emmanuel Macron uitgenodigd zouden worden op Tshisekedi’s uitvaart.
belga Archiefbeeld - Vorige week donderdag kondigden de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo aan dat zowel premier Michel als de Franse president Emmanuel Macron uitgenodigd zouden worden op Tshisekedi’s uitvaart.

Het gaat om zaakgelastigde Philippe Brochain, die dienst doet als missiehoofd van de Belgische ambassade in Kinshasa bij afwezigheid van een ambassadeur. De laatste Belgische ambassadeur in Congo, Bertrand de Crombrugghe de Picquendaele, is in januari 2018 teruggekeerd naar Brussel in de nasleep van een crisis tussen de Belgische en Congolese regeringen over het uitstel van de parlementsverkiezingen in Congo.

Met het aantreden van de nieuwe president Félix Tshisekedi, de zoon van Etienne Tshisekedi, lijkt die crisis voorbij te zijn. België heeft opnieuw de toestemming gekregen om een ambassadeur in Kinshasa te vestigen. Dat zal diplomaat Johan Indekeu zijn, die in augustus zijn functie opneemt.

Ondanks herhaalde verzoeken van Belga, heeft het Franse presidentschap niet geantwoord op de vraag of Macron zaterdag naar Kinshasa gaat. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Roel Johannes

    Zonet een uurtje geleden is een airbus318, in business uitvoering, dus 19 stoel en veel leer.... vertrokken vanuit zaventem. Aan luxe niet tekort. Dat terwijl 90% van hun bevolking crepeert in armoede. SHAME ON YOU REYNDERS EN BELGIE!!!!