Lichaam Spaanse dictator Franco wordt binnen de twee weken opgegraven en verplaatst

Franco (hier tijdens de burgeroorlog in 1938) stierf in 1975.
AP Franco (hier tijdens de burgeroorlog in 1938) stierf in 1975.
De overblijfselen van de Spaanse dictator Francisco Franco zullen worden opgegraven uit zijn mausoleum tussen nu en 25 oktober. Dat heeft de Spaanse socialistische regering aangekondigd.

“Tegen 25 oktober zal de dictator niet langer in Valle de los Caidos liggen”, het mausoleum waar hij begraven is, kondigde de nummer twee van de regering, Carmen Calvo, aan. In tussentijd zal de regering de nodige “technische en beveiligingsbeslissingen nemen die de opgraving en herbegrafenis mogelijk maken”.

De familie wordt 48 uur op voorhand op de hoogte gebracht van het tijdstip van de operatie, die “met de grootste discretie en respect” zal worden uitgevoerd.

Franco regeerde Spanje als dictator na het einde van de burgeroorlog in 1939 tot zijn dood in 1975. Hij is begraven in een gigantisch mausoleum in Valle de los Caidos (Vallei van de Gevallenen), ongeveer vijftig kilometer van Madrid. Hij zal nu worden herbegraven op een kerkhof bij de hoofdstad waar ook zijn vrouw rust.

Sinds zijn aantreden in juni 2018 heeft socialistische premier Pedro Sanchez de opgraving van Franco tot een van zijn prioriteiten gemaakt, zodat de Valle de los Caidos geen plek meer is voor de verering van de dictator. Nog regelmatig komen er aanhangers bloemen leggen, en op zijn verjaardag en sterfdag is de plek een ware trekpleister. In het mausoleum liggen ook de overblijfselen van duizenden dwangarbeiders die in de jaren 50 aan het mausoleum in de rotsen hebben gewerkt.

Het graf van Franco blijft een trekpleister voor extreemrechtse Spanjaarden.
REUTERS Het graf van Franco blijft een trekpleister voor extreemrechtse Spanjaarden.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Fernand Beaumonde

    Cremeren en op zee uitstrooien zodat zijn aanhangers zijn graf niet kunnen eren