Libische regeringstroepen heroveren belangrijke stad

AFP
Strijders die zich achter de Libische regering scharen hebben sinds gisteren opnieuw de stad Gharyan onder controle. Die stad ligt ten zuiden van Tripoli en is een uitvalsbasis voor de troepen van commandant Khalifa Haftar.

Volgens een woordvoerder van de Libische interim-regering konden ze de stad heroveren bij een verrassingsaanval, waarbij ze de strijders van commandant Haftar konden verslaan.

Haftar, de leider van het zelfverklaarde Libische Nationale Leger (LNA), had Gharyan in begin april in handen voordat hij een offensief lanceerde om Tripoli te heroveren op de regeringstroepen.

Gharyan ligt op zo'n 90 kilometer ten zuiden van Tripoli en is de belangrijkste basis van de troepen van Haftar in het westen van Libië. Volgens een bron binnen die troepen is er sprake van "verraad" toen gewapende groepen verschillende delen van de stad binnendrongen en wapens overhandigden aan strijders die bij de troepen van de commandant zijn geïnfiltreerd.

De strijd tussen Haftar en regeringsleider Fayez Serraj in Tripoli is ondertussen uitgemond in een patstelling en duizenden burgers zijn ontheemd.

In het land heerst chaos sinds de revolutie in 2011 waarbij dictator Moammar al-Qadhafi afgezet werd. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Philippaerts

    Dank u usa en vooral ook eu om de chaos in libie te hebben georganiseerd met jullie bombardementen. Proficiat ook voor jullie aankoop van weer nieuwe bommenwerpers, waar zullen we nu nog eens gaan bombarderen. Kansen genoeg om onze piloten te laten trainen.