Libische parlement verwerpt vredesvoorstellen VN

Bernardino Leon, de VN-bemiddelaar in het conflict in Libië.
AFP Bernardino Leon, de VN-bemiddelaar in het conflict in Libië.
Het door de VN voorgestelde vredesakkoord tussen de rivaliserende Libische autoriteiten, is dinsdag verworpen in het door de internationale gemeenschap erkende parlement van Libië. Het parlement heeft zijn vertegenwoordigers ook gevraagd om zich terug te trekken uit de onderhandelingen.

De vertegenwoordigers werden door parlementsvoorzitter Agila Saleh voor overleg teruggeroepen uit de Marokkaanse stad Skhirat, zo meldt Hamza al-Amrooni, een medewerker van Saleh. Of er ook gehoor wordt gegeven aan die oproep, is nog niet duidelijk.

De leden van het parlement in Tobroek, in het oosten van het door een conflict verscheurde Noord-Afrikaanse land, waren naar eigen zeggen boos over de voorstellen die de Verenigde Naties maandag gedaan hadden.

In het vredesvoorstel wordt het Huis van Afgevaardigden wel intact gehouden, maar wordt er ook een tweede parlementaire kamer opgericht. Die kamer zou dan grotendeels bestaan uit leden van het rivaliserende, eerder islamistische parlement in de hoofdstad Tripoli. De controle over de ordediensten wordt in het voorstel ook overgedragen aan een presidentiële raad, die door de rivaliserende autoriteiten in onderling overleg wordt samengesteld.

De bedoeling van het vredesplan was om te komen tot de vorming van een nationale eenheidsregering, die Libië uit de crisis moet helpen.

Libië is sinds vorig jaar het toneel van een hevige machtsstrijd tussen een internationaal erkende regering in het oostelijke Tobroek en een islamistisch bewind in Tripoli. Beide coalities hebben verscheidene strijdende milities rond zich geschaard.