Libische kustwacht redt op verzoek van Italië bijna 1.000 migranten op Middellandse Zee

Eerder deze week onderschepte de Libische kustwacht ook al migranten.
AFP Eerder deze week onderschepte de Libische kustwacht ook al migranten.
De Libische kustwacht heeft gisteren in totaal bijna duizend migranten gered die geprobeerd hadden om de Middellandse Zee over te steken richting Europa. Dat heeft de plaatselijke overheid vandaag meegedeeld. De boten waarop zij de oversteek probeerden te maken naar Europa kregen problemen. De Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, die met een schip in de buurt was, verklaarde dat Italië haar heeft gelast geen reddingsoperatie uit te voeren.

Een schip van de Libische kustwacht had gisteravond 490 mensen naar de haven van Tripoli gebracht. De migranten hadden geprobeerd de zee over te steken in rubberboten, maar waren voor de kust van Garabulli, ten oosten van Tripoli, in de problemen geraakt, zo meldt marineofficier Rami Ghommeidh.

Een andere groep van 361 migranten werd gered voor de kust van al-Khoms, 100 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad. In dezelfde regio moesten eerder op de dag al 97 mensen gered worden.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de extreemrechtse partij Lega, heeft de Libische diensten bedankt voor die reddingsoperaties. Op Twitter loofde hij de acties "die het 'werk' van mensensmokkelaars nutteloos maken en die foute interventies van ngo's vermijden".

Salvini is vanochtend overigens naar Libië gevlogen om met de plaatselijke overheden te overleggen over het migratiebeleid. Het is de eerste keer dat een lid van de nieuwe populistische regering in Italië een bezoek brengt aan het land.

De Libische vicepremier Ahmed Miitig had vandaag in een interview met de krant La Repubblica nog benadrukt dat hij de samenwerking met de nieuwe Italiaanse regering wil aangaan. "De mensensmokkelaars die migranten naar Italië willen brengen, zijn voor ons gevaarlijke criminele bendes die Libië beletten om stappen vooruit te zetten in de richting van een normalisering", aldus Miitig.

"We moeten dit stoppen aan de zuidelijke grenzen van Libië. En heel Europa moet nadenken over structurele maatregelen die in Afrikaanse landen genomen moeten worden om de migranten tegen te houden", aldus nog de Libische vicepremier.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Stock

  Er is een verborgen agenda, willen ze af van die moeilijke westerse cultuur, dat men het dan ook zegt met zoveel woorden in elke verkiezingsronde,..waarom altijd dat rad voor de ogen draaien?

 • Patrick Voet

  Prima werk.

 • johny daneels

  Waanzinnig, Europa barst

 • ROLAND REGNIERS

  toch 1 europees land met verstand,leve Italie

 • Nicolas Ivanov

  Sommigen denken nog steeds dat de EU dom is. Neen jongens, de EU wil bewust zijn blanke bevolking stelselmatig verdunnen en vervangen. Menslievendheid is enkel een voorwendsel om de bevolking rustig te houden.