Libië krijgt oliehavens opnieuw in handen na deal met rebellen

De oliehaven Ras Lanuf.
REUTERS De oliehaven Ras Lanuf.
De Libische regering heeft de controle opnieuw verworven over twee belangrijke olieterminals in het oosten van het land. Het heeft daarover een akkoord bereikt met de rebellen, die de terminals al een jaar blokkeerden, zo heeft waarnemend premier Abdullah al-Thinni meegedeeld .

"We hebben de controle verworven over de oliehavens Ras Lanuf en al-Sidra. Daarmee komt er een einde aan de oliecrisis", werd al-Thinni geciteerd op de Libische televisie. Er werd een deal gemaakt met rebellenleider Ibrahim Jathran.

Vanuit de twee oliehavens wordt ongeveer de helft van de Libische olie uitgevoerd. Ras Lanuf heeft een capaciteit van 200.000 vaten (van 159 liter) olie per dag; al-Sidra kan 350.000 vaten per dag verwerken. De blokkade van de twee andere belangrijke olieterminals in Libië was al in april beëindigd. De vier terminals kwamen in juli 2013 in handen van de rebellen terecht.

Olie is de belangrijkste bron van inkomsten voor het Noord-Afrikaanse land. De verstoringen hebben de regering en de economie miljarden dollars gekost.