Libië en Egypte willen opheffing wapenembargo

Mohamed Dayri, de Libische minister van Buitenlandse Zaken en Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN.
GETTY Mohamed Dayri, de Libische minister van Buitenlandse Zaken en Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN.
Egypte en de officiële regering van Libië hebben de VN-Veiligheidsraad vandaag gevraagd het wapenembargo tegen Libië op te heffen. Ook moet de raad het Noord-Afrikaanse land helpen een leger op te bouwen, zodat het Islamitische Staat (IS) en andere extremistische groepen kan aanpakken.

"Libië heeft behoefte aan een zelfverzekerde houding van de internationale gemeenschap om ons te helpen de capaciteit van het leger te vergroten", zei de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Dayri, tegen de vijftien leden van de Veiligheidsraad. De door de internationale gemeenschap erkende regering van Libië mag wapens en militair materieel invoeren, als een VN-commissie daarmee instemt. Die houdt toezicht op het wapenembargo dat tijdens de opstand tegen dictator Muammar Kaddafi in 2011 van kracht werd.

Zondag kwam een video naar buiten met de onthoofding van 21 koptische christenen uit Egypte door Islamitische Staat. De Egyptenaren werkten als gastarbeider in Libië. Om dat te vergelden voerde de Egyptische luchtmacht bombardementen uit op posities van IS in het buurland.