Libië eist overdracht opgepakte topterrorist

AP
Het Algemeen Nationaal Congres, de hoogste politieke autoriteit in Libië, heeft de Verenigde Staten opgeroepen om Abu Anas al-Libi, de vermoedelijke leider van al-Qaida die het voorbije weekend werd gevat in Tripoli tijdens een raid van een Amerikaanse speciale eenheid tegen zijn woning, onmiddellijk aan Libië over te dragen. De topterrorist moet volgens het Congres ook de garantie krijgen dat hij toegang krijgt tot een advocaat.

De Amerikaanse ambassadrice in Libië was eerder al op het matje geroepen in verband met de zaak. De Amerikaanse operatie van zaterdag wordt nu duidelijk veroordeeld. "Een flagrante schending van de nationale soevereiniteit", luidt het.

Abu Anas al-Libi staat op de lijst van meest gezochte personen van de FBI. Die loofde tot 5 miljoen dollar uit voor elke informatie die zou leiden tot de arrestatie van de terrorist. Al-Libi wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia van 1998. Daarbij kwamen meer dan 200 mensen om het leven.