Libanon neemt “Israëlische” drones onder vuur

Libanese soldaten in het dorp Adaisseh nabij de Libanees-Israëlische grens nadat ze een vermoedelijke Israëlische drone hebben neergehaald.
REUTERS Libanese soldaten in het dorp Adaisseh nabij de Libanees-Israëlische grens nadat ze een vermoedelijke Israëlische drone hebben neergehaald.
Militairen hebben het vuur geopend op drones die het luchtruim van Libanon binnenvlogen. De onbemande vliegtuigjes zouden vervolgens zijn teruggekeerd naar Israël. De relatie tussen Libanon en Israël staat al onder druk door een ander recent drone-incident.

Het Libanese leger meldt dat de eerste drone rond 19.30 uur plaatselijke tijd opdook bij het dorp Adaisseh. Het toestel zou zijn omgekeerd nadat schoten waren gelost. Een tweede drone verscheen bij een ander grensdorp en draaide om zonder dat is geschoten.

Later is nog wel een derde onbemand vliegtuigje onder vuur genomen. Die trok zich ook terug. Een bron binnen de veiligheidsdiensten zegt dat militairen begonnen te schieten met hun geweren. Ze beschikken niet over luchtafweersystemen.

In Libanon was eerder deze week al woedend gereageerd nadat twee drones waren gecrasht bij Beiroet. Die komen volgens de Libanese autoriteiten uit Israël, dat overigens niet heeft toegegeven dat het de drones stuurde. President Michel Aoun vergeleek het voorval met een "oorlogsverklaring".
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Katja van Kooij

  Het wordt ook tijd dat Europa stelling neemt tegen Israël. Zij denken dat ze alles mogen en kunnen doen! Zonder dat er wat tegen wordt gedaan.

 • Jurgen Van der Vekens

  Helemaal mee eens Robert Gerts

 • ROBERT GERTS

  Israël is het enige land ter wereld dat kinderen mag neerschieten, zonder tussenkomst van de VN! Zij bespioneren de ganse wereld! Het word tijd dat de omliggende landen zich verenigen, en massamoordenaars van de kaart vegen!

 • Bernd Vaes

  Netanjahu weet heel precies, hoe hij de verkiezingen midden September moet winnen. Enkele maanden geleden deed hij het door de Palestijnen uit te dagen, met een heftig rakettensalvo op Israel als gevolg. Nu probeert hij hetzelfde met de Golanhoogte en met de Libanese aanhangers van Iran. Doel: angst, onzekerheid en ongerustheid In eigen land zaaien, zodat de Israeli makkelijk op hem zullen stemmen. De haai, niet van Messina, maar van Jerusalem!

 • Tom De Bondt

  Proficiat aan de prompte actie van Libanon, jammer genoeg is het oorlogstuig niet vernietigd. Nu is het aan de EU om de drone situatie af te keuren en eventueel sancties op te leggen. Of geldt dat enkel tegen Iran?