Libanon heeft een vluchtelingencrisis, Europa niet: deze cijfers plaatsen alles in context

Migranten op de sporen in Calais
AFP Migranten op de sporen in Calais
In de Europese vluchtelingencrisis wordt met cijfers gegoocheld dat het een lieve lust is, maar wat klopt er nu eigenlijk en wat niet? De Britse krant The Guardian neemt onder de loep en het resultaat is verfrissend.

62%

Deze crisis draait om vluchtelingen, niet om economische migranten. Politici durven uit electoraal winstbejag vluchtelingen al snel eens portretteren als goudzoekers die armoede willen ontvluchten - wat door de internationale gemeenschap niet gezien wordt als een reden om te mogen verhuizen naar een ander land.

Maar van de migranten die eind juli het Europese vasteland per boot hadden bereikt, was 62 procent onder hen afkomstig van Syrië, Eritrea en Afghanistan, zo is uit cijfers van de Verenigde Naties gebleken. Dit zijn landen die verscheurd zijn door oorlog, dictatoriale onderdrukking en religieus extremisme. Deze burgers hebben het recht om legaal te vluchten naar Europa. En als u aan die mix de vluchtelingen uit Darfur, Irak, Somalië en enkele delen van Nigeria toevoegt dan komt u aan een getal van 70 procent.

Calais is niet het epicentrum van de Europese vluchtelingencrisis

1%

In de Europese pers leek het alsof Calais het belangrijkste 'slagveld' was van de Europese vluchtelingencrisis en dat Groot-Brittannië het Beloofde Land is. Maar niets is minder waar. De migranten in Calais vormen slechts een luttele één procent van het totale aantal dat tot dusver in Europa aangekomen is. Naar schatting 2.000 tot 5.000 migranten verblijven in Calais, klein bier met de 200.000 die Italië en Griekenland hebben bereikt.

Het meest welvarende contintent ter wereld zou moeten bestand zijn tegen een dergelijke influx

0,027%

Brits buitenlandminister Philip Hammond heeft verkondigd dat migranten het ineenstorten van het Europese welvaartstelsel zullen bestendigen, maar in realiteit neemt het aantal migranten (200.000) dat Europa heeft bereikt maar een miniem percentage van de Europese bevolking in (740.000.000). Het meest welvarende contintent ter wereld zou moeten bestand zijn tegen een dergelijke influx.

Migranten in Calais
AFP Migranten in Calais

1,2 miljoen

Er zijn landen waar de sociale infrastructuur op het punt staat om te breken door vluchtelingencrisis, maar die landen bevinden zich niet in Europa. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is Libanon, dat 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. Een huzarenstukje als u weet dat de Libanezen met z'n 4,8 miljoen zijn. Een land dat 100 keer kleiner is dan de Europese Unie heeft 50 keer meer vluchtelingen opgenomen dan dat de EU nog maar in overweging neemt. Libanon heeft een vluchtelingencrisis. Europa - en Groot-Brittannië in het bijzonder - niet.

'Migranten zouden zelfs de overtocht wagen als hun boot gebombardeerd wordt'

De Syrische Abu Jana aan The Guardian

4%

In de herfst van vorig jaar heeft de Europese Unie beslist om haar maritiem reddingsprogramma in de Middellandse Zee stop te zetten, zichzelf voorhoudend dat hun aanwezigheid meer migranten aanmoedigt om de tocht over zee van Libië naar Europa te ondernemen. Maar mensen bleven komen. In feite was er zelfs een stijging van vier procent tijdens de maanden waarop er geen reddingsmissies waren.

Dat cijfer wijst erop dat migranten ofwel zich niet bewust waren van de reddingsoperaties, of dat ze simpelweg geen moer gaven om het stopzetten ervan. Migranten zouden zelfs de overtocht wagen als hun boot gebombardeerd wordt, zo heeft de Syrische Abu Jana aan The Guardian verkondigd.