Libanese strijdkrachten stappen uit regering na aanhoudende protesten

Protesten in Beiroet gisteren.
EPA Protesten in Beiroet gisteren.
De leider van de Libanese strijdkrachten, een christelijke partij die vier ministers heeft in de 30-koppige regering van de Libanese premier Saad Hariri, zegt dat zijn ministers uit de regering zijn gestapt nu de protesten blijven aanhouden in Libanon. 

“We zijn er nu van overtuigd dat de regering niet in staat is de nodige stappen te ondernemen om de situatie te redden. Als gevolg heeft (ons) blok beslist om aan de ministers te vragen om op te stappen”, aldus Samir Geagea.

De beslissing komt er nadat gisteren opnieuw tienduizenden Libanezen de straat op gingen om te betogen tegen de regering. Het was de derde dag van protesten tegen bezuinigingen, hoge werkloosheid, corruptie en belastingverhogingen, onder meer een heffing op telefoneren via WhatsApp.

lees verder onder de foto:

Protesten in Beiroet gisteren.
EPA Protesten in Beiroet gisteren.

Aanhoudende onrust

Die laatste maatregel werd na felle protesten weer ingetrokken, maar de onrust in het land hield aan, ondanks het feit dat vrijdag tientallen betogers werden aangehouden. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal en brandstichting, maar waren gisteren alweer op vrije voeten.

Niet alleen hoofdstad Beiroet was zaterdag het toneel van betogingen, maar ook in de tweede stad Tripoli en andere steden gingen veel mensen de straat op. In een poging de demonstranten tegemoet te komen kondigde de minister van Financiën aan dat de definitieve begroting geen extra belastingen zou bevatten.

Protesten in Beiroet gisteren.
EPA Protesten in Beiroet gisteren.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Dat hebben we hier nog tekort in ons land een extra regering van het leger en misschien nog een voor de politie en dan nog een voor de brandweer en......