Levenslange straf van Nederlandse verpleegster kwijtgescholden

Photo News
De Nederlandse verpleegster Lucia de B. is vrijgesproken voor de 7 moorden en 3 moordpogingen waarvoor zij eerder levenslang kreeg. Het gerechtshof in Arnhem heeft de 48-jarige Haagse vrouw vrijgesproken van eerdere veroordelingen, omdat niet vaststaat dat de slachtoffers door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

De beslissing van het hof leidde tot luid applaus vanuit het massaal aanwezige publiek in de rechtszaal. Lucia de B., die 6,5 jaar onschuldig in de cel zat, was zichtbaar opgelucht en volgde de uitleg over de beslissing aandachtig.

Het beeld van De B. als seriemoordenares is met deze uitspraak bijgesteld, zoals het Openbaar Ministerie vorige maand had geëist. Tegelijk is met het arrest een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. Het proces over de vermeende moorden op ziekenhuispatiënten loopt al sinds september 2001.

Voor een aantal andere vergrijpen, zoals het vervalsen van een high-schooldiploma en diefstal van medicijnen, heeft het hof geen straf opgelegd.

Minister Ballin leeft mee
De Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin heeft in een brief aan Lucia de B. zijn medeleven uitgesproken voor het feit dat zij 6,5 jaar ten onrechte heeft vastgezeten. "Dat is ijzingwekkend. Het is heel erg wat haar is aangedaan", zei de minister in een reactie op de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Hirsch Ballin zal ook persoonlijk met de vrijgesproken verpleegkundige spreken.
 
Ruime schadevergoeding
De Berk kan een "voortvarende en ruimhartige" schadevergoeding tegemoetzien, al voegde de minister eraan toe dat met geld uiteindelijk niet is goed te maken wat haar is aangedaan. (anp/adb/eb)

Photo News