Levenslang voor seriemoordenaar Cyprus

De 35-jarige seriemoordenaar Nikos Metaxas.
AFP De 35-jarige seriemoordenaar Nikos Metaxas.
De Grieks-Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes heeft vermoord op Cyprus, is daar nu veroordeeld tot zeven keer levenslang. De 35-jarige Nikos Metaxas is voor zover bekend de eerste seriemoordenaar van het eiland in de Middellandse Zee. Hij kreeg ook de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.

De zitting in de hoofdstad Nicosia vandaag ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Metaxas staarde naar de grond terwijl een aanklager de beschuldigingen opsomde. 

Gedumpt

De militair pleegde zijn moorden tussen september 2016 en de zomer van 2018. De dood van de vrouwen bleef al die tijd onopgemerkt, tot toeristen in april een lichaam ontdekten in een verlaten mijnschacht. De autoriteiten arresteerden de militair enkele dagen later. Hij vertelde vervolgens waar hij de lichamen van zijn andere slachtoffers had gedumpt.


De slachtoffers - die de militair online had leren kennen - kwamen uit Nepal, de Filipijnen en Roemenië en werkten op het eiland. Metaxas doodde ook twee kinderen van zes en acht jaar oud. Zij waren dochtertjes van twee van de vrouwen.

Excuses

De seriemoordenaar had eerder op de dag excuses aangeboden voor zijn daden. Hij zei zelf ook niet te weten waarom hij de vrouwen ombracht. “De Cypriotische samenleving zal zich afvragen hoe één van haar leden dit punt heeft bereikt”, zei Metaxas met trillende stem. “Ik heb mezelf die vraag ook gesteld. Ik heb nog geen antwoord gevonden.”

De zaak heeft op Cyprus tot grote commotie geleid. Critici verwijten de autoriteiten te laks te hebben opgetreden. De chef van de politie werd ontslagen, de minister van Justitie nam ontslag.

De autoriteiten bij de vondst van één van de lichamen eerder deze maand.
AFP De autoriteiten bij de vondst van één van de lichamen eerder deze maand.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.