Levenslang voor ex-leider islamitische partij Bangladesh

Ghulam Azam.
AFP Ghulam Azam.
De 91-jarige spirituele leider van de grootste islamitische partij in Bangladesh is vandaag veroordeeld tot negentig jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden in de onafhankelijkheidsoorlog van 1971. Dat meldt het persbureau Reuters.

Een panel van drie rechters maakte het vonnis tegen Ghulam Azam vandaag bekend in een volgepakte rechtszaal. Het tribunaal verklaarde Azam schuldig aan alle 61 punten van de aanklacht, verdeeld over de categorieën samenzwering, opruiing, planning, medeplichtigheid en plichtsverzuim. De 91-jarige verdachte verdiende volgens de rechtbank de doodstraf, maar vanwege zijn hoge leeftijd kreeg hij een gevangenisstraf.

Aanhangers van de Jamaat-e-Islami partij, de partij die Azam leidde van 1969 tot 2000, botsten voorafgaand aan de uitspraak met de politie. Volgens zijn aanhangers is de veroordeling van Azam politiek gemotiveerd. Eerdere veroordelingen van islamisten in Bangladesh leidden ook tot geweld.
 
Tijdens de bloedige onafhankelijkheidsoorlog, waarbij Bangladesh zich losmaakte van Pakistan, vluchtten ongeveer tien miljoen inwoners naar India. Er vielen volgens Bengaalse autoriteiten drie miljoen doden, tweehonderdduizend vrouwen werden verkracht.

De Bengaalse premier Sheikh Hasina gaf in 2010 opdracht tot oprichting van een speciaal tribunaal dat de misdaden van 1971 moet onderzoeken. Het berechten van oorlogsmisdadigers werd een van de belangrijkste doelstellingen van de regering-Hasina.

Inmiddels zijn vijf misdadigers veroordeeld. De meeste aangeklaagden zijn leiders van de grootste oppositiepartijen Jamaat-e-Islami en de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP).