Levenslang voor Duitse verpleger die 30 patiënten doodde 'uit verveling'

AFP
De Duitse verpleegkundige Niels H. heeft levenslang gekregen voor de moord op patiënten in het ziekenhuis waar hij werkte. De rechter veroordeelde de 38-jarige man vandaag voor twee moorden, meldden Duitse media. Tegenover een psychiater heeft H. toegegeven dat hij de dood van ongeveer dertig patiënten op zijn geweten heeft.

Pas tijdens het proces zelf werd duidelijk dat de omvang van de zaak veel groter kon zijn. De beklaagde bekende tijdens het geding verantwoordelijk te zijn voor de dood van 30 patiënten. Een speciale politiecommissie onderzoekt nu meer dan 200 verdachte sterfgevallen in het ziekenhuis van Delmenhorst en op andere gewezen werkplaatsen van de man.

De 38-jarige dader had lang gezwegen, maar legde dan onverwacht bekentenissen af. Van 2003 tot 2005 diende hij in totaal 90 patiënten een overdosis van een geneesmiddel voor hartlijders toe, die een vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen of andere complicaties veroorzaakt. Hij vond dat hij te weinig omhanden had en provoceerde dan maar noodsituaties, zo motiveerde hij zijn daden voor de rechtbank.

Op het proces konden de rechters de gewezen verpleger slechts voor de vijf tenlasteleggingen veroordelen. Daarom moet hij zich mogelijk opnieuw voor de rechtbank verantwoorden. Het onderzoek van de politie zal echter nog maanden duren.