Levenslang voor dader van aanslag bij Londense moskee: "Een gestoord en slecht individu"

De 48-jarige Darren Osborne die inreed op een groep moslims in de buurt van de Londense moskee van Finsbury Park.
AFP De 48-jarige Darren Osborne die inreed op een groep moslims in de buurt van de Londense moskee van Finsbury Park.
De dader van de aanslag tegen moslims in de buurt van de Londense moskee van Finsbury Park, de 48-jarige Welshman Darren Osborne, is vandaag tot levenslang veroordeeld. De rechter oordeelde dat hij schuldig is aan moord. Pas na 43 jaar cel kan hij in aanmerking komen voor vrijlating.

Osborne reed in juli vorig jaar met een bestelwagen in op een groep moslims. Gisteren werd hij schuldig bevonden aan moord en poging tot moord. Bij de aanslag vielen een dode en twaalf gewonden.

Osborne werd op 19 juni opgepakt nadat hij was ingereden op moslims die uit de moskee kwamen in Finsbury Park. Hij heeft steeds ontkend achter de aanslag te zitten, en verklaarde dat hij slechts de passagier was van de bestelwagen, en dat een man met de naam "Dave" het voertuig bestuurde.

Een gestoord en slecht individu, die vol haat zit

Dean Haydon, antiterreurexpert van Scotland Yard

"Darren Osborne heeft deze aanslag gepland vanwege zijn haat voor moslims", aldus de openbaar aanklager tijdens het proces. Ze noemde de verklaringen van Osborne "niet overtuigend" gezien "de verpletterende omvang van de bewijslast".
Volgens persagentschap Press Association is Osborne een "loner" die een bestelwagen huurde om zo veel mogelijk bloed te vergieten. Antiterreurexpert van Scotland Yard Dean Haydon noemde Osborne "een gestoord en slecht individu, die vol haat zit", met "een voorgeschiedenis van geweld, alcohol- en drugproblemen en depressie". 

Onderzoekers ter plekke na de aanslag in Finsbury Park.
AP Onderzoekers ter plekke na de aanslag in Finsbury Park.

De partner van Osborne verklaarde dat Darren in de weken voor de aanslag "geobsedeerd" was geraakt door moslims. Aanleiding daarvoor zou de BBC-reeks "Three Girls" zijn geweest, een fictiereeks gebaseerd op ware gebeurtenissen die het verhaal vertelt van jonge vrouwen die aangerand en verkracht werden door Britse moslims in Manchester.

De aanslag in Finsbury Park vond nog geen twee weken na de aanslag aan de London Bridge plaats, waarbij drie aanvallers eerst voetgangers aanreden en daarna mensen met messen aanvielen. Daarbij vielen, naast de aanvallers, acht doden. Een maand eerder vielen bij een aanslag tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester 22 doden en tientallen gewonden. Beide aanslagen werden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Van der Vekens

  Jullie zeggen het ook al, men meet met twee maten en gewichten.

 • Geert Matthys

  1 dode en levenslang, daarvoor moet Ali al 10 doden hebben....Europa stevent af op extreem zware burgeroorlogen, blanke genocide is een feit en het zal eindigen in rivieren van bloed.

 • Eddy van Dorst

  Als de strafmaat voor alle groepen zou zijn ok.Zoniet oogst men alleen meer haat

 • Leila Ali

  Leve gerechtigheid !

 • Jean West

  Juli vorig jaar gebeurt en nu veroordeeld dat is wat anders dan België waar Salah Abdeslam nog niet veroordeeld is voor een daad van 2016.