Levenslang voor Britse IS-aanhanger die opriep tot aanslag op prinsje George

Husnain Rashid wilde de Britse prins George (5) laten ombrengen.
AP Husnain Rashid wilde de Britse prins George (5) laten ombrengen.
Een Britse IS-aanhanger die opriep tot een aanslag op de Britse prins George (5) is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De 32-jarige Husnain Rashid moet minstens 25 jaar achter de tralies doorbrengen voordat hij in aanmerking komt voor vrijlating, bericht Sky News.

Rashid deed de oproep om de kleuter te doden vorig jaar via berichtendienst Telegram. Hij gaf daarbij het adres van de school waar George een maand eerder was begonnen in het zuidwesten van Londen. Ook verspreidde hij een foto van het koonprinsje voorzien van silhouetten van gemaskerde jihadstrijders.

De werkloze webdesigner 
spoorde daarnaast medestanders aan om ijs te vergiftigen en aanslagen te plegen op voetbalstadions. Hij zou zelfs van plan zijn geweest een digitaal magazine op te zetten met tips voor zogeheten 'lone wolves', die in hun eentje aanslagen plegen.

Husnain Rashid moet minstens 25 jaar de cel in.
REUTERS Husnain Rashid moet minstens 25 jaar de cel in.

'Het aftellen begint'

Rashid verspreidde ook een kaart van Sixth Avenue in New York. De plattegrond was voorzien van de boodschap: "New York Halloween Parade. Heb je al voorbereidingen getroffen? Het aftellen begint." De man gaf toe zo'n 360.000 berichten in meer dan 150 verschillende chats te hebben geplaatst.

Volgens de openbaar aanklager was het doel van Rashid om een 'digitale gereedschapskist' voor terrorisme aan te bieden. De Brit zou van plan zijn geweest naar Syrië af te reizen, waar hij zich wilde aansluiten bij de terreurorganisatie. De autoriteiten arresteerden hem voordat hij kon vertrekken.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Goed dat die man nooit meer vrijkomt, maar: levenslang voor een OPROEP tot een aanslag? Dan mag men zowat àlle IS-sympathisanten en sympathisanten van Pegida en consoorten levenslang geven!

 • Daniël Gyssens

  Koningskindje =Levenslang. Volkskindje=na twee uur misdadigers vrij !!

 • emiel wouters

  Ocharmen, en dat kindje had ook al levenslang. Zelf haar grootmoeder Dianna is in die tijd ter dood veroordeelt. en nu nog die IS-er. Waar gaan we naar toe met deze wereld.

 • Aboe Simbel

  Proficiat classe-justitie.

 • Eddy van Dorst

  Dan kan het Bende Onozelaars