Levenseindekliniek waar Nederlandse Noa aanvraag deed overspoeld door buitenlandse aanvragen

Noa Pothoven.
DR Noa Pothoven.
De Levenseindekliniek in Den Haag is de afgelopen dagen overspoeld met buitenlandse verzoeken om hulp bij euthanasie, na het overlijden van Noa (17). Tussen woensdagavond en vrijdagmiddag zijn 41 verzoeken binnengekomen, zelfs uit landen als India en Guatemala, zegt een woordvoerster van de kliniek. Normaal zijn het er slechts een of twee per week.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het betekent veel extra werk voor de kliniek. Alle vragers krijgen een antwoord met "een uitgebreide lijst met voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat de aanvraag überhaupt in behandeling wordt genomen. In de praktijk gebeurt dat zelden", zegt ze. Tegelijk "willen we mensen geen valse hoop geven: onze focus is Nederland. Op euthanasietoerisme zitten we zeker niet te wachten."

Aanleiding voor de hausse is de media-aandacht voor het overlijden van de 17-jarige Noa uit Arnhem. Ze schreef een boek over haar verlangen naar de dood nadat ze als jong meisje was aangerand en verkracht. Noa vroeg de Levenseindekliniek om hulp, maar die wees haar af vanwege haar leeftijd. Het meisje overleed vorig weekend nadat ze was gestopt met eten en drinken.

Buitenlandse media meldden abusievelijk dat er sprake was van actieve euthanasie en meldden zich massaal bij de Levenseindekliniek ("We ontvingen telefoontjes en mails van bijna honderd journalisten. Bizar!"). Vrienden en familie van Noa brachten naar buiten dat de kliniek niets met haar overlijden te maken had en vertelden de werkelijke toedracht.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.