Levend verbrand voor het 'amusement': mannen én kinderen bekijken moord op grote schermen

Kos
Enkele groepjes IS-aanhangers hebben in Raqqa op grote schermen de barbaarse moord op Moaz al-Kasasbeh gevolgd. Dat blijkt uit een vier minuten durende filmpje met de titel 'Muslims' Joy at Burning of Jordanian Pilot'.

Op de beelden is te zien hoe mannen en kinderen verzamelen in de drukke straten om de executie bij te wonen. De menigte scandeert religieuze slogans wanneer de Jordaanse piloot in vlammen opgaat, daarna mogen de aanwezigen hun zegje doen. Een kind van nog geen zes jaar oud praat honderduit over de moord die hij net gezien heeft, hij lacht daarbij zelfs en looft de jihadisten. Tijdens de interviews is er geen aandacht voor wat er op het scherm gebeurt, het lijkt er dus sterk op dat de afgrijselijke beelden in een eindeloze lus herhaald worden.

Moeder flauwgevallen
De moeder van Kasasbeh moest deze ochtend naar het ziekenhuis gevoerd worden. Ze zou naar verluidt flauwgevallen zijn nadat ze vernomen had hoe haar zoon aan zijn einde gekomen is. Intussen zou haar toestand stabiel zijn.

Haar echtgenoot Safi eist een zware vergelding voor de hondsbrutale moord. Vanmorgen werden in Jordanië al twee terreurverdachten opgehangen, maar dat volstaat voor hem niet. "De wraak moet groter zijn dan alleen maar gevangenen executeren, ik vraag dat IS vernietigd wordt. Deze moorddadige organisatie overtreedt alle mogelijke internationale wetten. Het bloed van Moaz moet gewroken worden, ter ere van ons land."

Speelde Twitter een rol?
Werd de Jordaanse piloot trouwens zo gruwelijk om het leven gebracht na een ziekelijk opbod op Twitter? Die vraag dringt zich op nadat IS gisteren het gruwelijke filmpje van maar liefst 22 minuten op de wereld losliet. Moaz al-Kasasbeh werd daarin niet alleen levend verbrand maar ook met een bulldozer overreden. Toeval of niet: deze twee 'executietechnieken' werden ook voorgesteld via de hashtag #SuggestAWayToKillTheJordanianPilotPig. In de dagen na zijn gevangenname deden duizenden IS-aanhangers suggesties om "het varken" een lesje te leren. Hoe wreder, hoe beter...

"Spiets hem"
Zo stelde de moeder van een Syriër die omgebracht werd bij een luchtaanval voor om hem te spietsen. "Gebruik geen kogel of mes, dan komt hij er te goedkoop vanaf." Andere voorstellen: hem in een brandende tank steken of accupunctuurnaalden in zuur doppen en hem zo verminken. Het afgehakte hoofd kon dan vervolgens naar Jordanië gestuurd worden. Er kwam ook nog een tweede hashtag #WeAllWantToSlaughterMoaz, met onder meer filmpjes van kinderen die het leven lieten bij luchtaanvallen.

Sympathisanten van IS proberen de laffe daad nu goed te praten door net die vergelijking te maken. Bij een luchtbombardement worden slachtoffers ook vaak levend verbrand en raken ze verpletterd onder hun eigen huis.

Kos
Het jongetje waarvan sprake.
Kos Het jongetje waarvan sprake.
De betreurde Moaz al-Kasasbeh.
epa De betreurde Moaz al-Kasasbeh.
De Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi werd vanmorgen opgehangen.
epa De Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi werd vanmorgen opgehangen.
Obama ontmoet de Jordaanse koning Abdullah.
AP Obama ontmoet de Jordaanse koning Abdullah.