Leterme overlegt over terugtrekking kernwapens uit België

De Duitse buitenlandminister Westerwelle komt dinsdag naar Brussel om de politieke agenda tussen België en Duitsland door te nemen.
UNKNOWN De Duitse buitenlandminister Westerwelle komt dinsdag naar Brussel om de politieke agenda tussen België en Duitsland door te nemen.

De komende dagen voert minister van Buitenlandse Zaken Leterme gesprekken voeren met zijn Duitse, Nederlandse en Luxemburgse collega's onder meer over de terugtrekking van Amerikaanse kernwapens uit Europa. Dat antwoordde hij in de Senaat op een vraag van Geert Lambert (SLP). Lambert hoopt dat België samen met Duitsland een voortrekkersrol opneemt binnen de NAVO.
 
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle kondigde bij de start van de nieuwe Duitse regering aan om met de VS te gaan praten over een terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens op Duitse bodem.
 
België voorstander
Leterme zei dat er vrijdag een ontmoeting is tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux en Duitsland, en dat minister Westerwelle dinsdag naar Brussel komt om de hele politieke agenda tussen België en Duitsland door te nemen. Leterme wil tijdens deze ontmoetingen onder meer de nucleaire ontwapening bespreken. Hij beklemtoonde dat België voorstander is van een kernwapenvrije wereld en dat de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa daarbij een cruciale stap is. Hij wil werken aan een resultaatgerichte aanpak binnen het kader van de NAVO.
 
Geert Lambert reageerde verheugd op het antwoord en zei te hopen dat de Belgische regering samen met Duitsland een voortrekkersrol wil spelen in dit dossier. (belga/odbs)