Leterme ontkent vertrek: “Ik ben nog altijd bij IDEA”

Gewezen eerste minister Yves Leterme (CD&V) is sinds 2014 secretaris-generaal van de intergouvernementele organisatie IDEA.
Photo News Gewezen eerste minister Yves Leterme (CD&V) is sinds 2014 secretaris-generaal van de intergouvernementele organisatie IDEA.
Volgens het Zweedse magazine Om Världen gaat de internationale organisatie IDEA op zoek naar een opvolger voor topman Yves Leterme. Maar de gewezen premier ontkent dat de beslissing al genomen is.

Binnen de raad van bestuur van IDEA, de organisatie die democratie promoot, is al een tijdje discussie over de vraag of het mandaat van topman Yves Leterme kan verlengd worden. Een discussie tussen Leterme en de lidstaten van IDEA over de belastingen op zijn loon, gaven aanleiding tot een veelbesproken KPMG-audit. Die leverde een kritische beoordeling van zijn beleid op, maar stelde helemaal geen fiscale onregelmatigheden vast. Maar volgens het magazine Om Världen, dat Leterme al maanden op de huid zit, is nu de beslissing genomen om het mandaat van Leterme niet te verlengen. Hij blijft nog tot volgend jaar op post, maar de procedure wordt opgestart om een opvolger te vinden, zouden de lidstaten unaniem beslist hebben.

Dat er volgend jaar een einde zou komen aan de loopbaan van Leterme bij IDEA, stond eigenlijk al min of meer vast. De Ieperling had zelf al eerder verklaard dat hij niet ging voor een tweede termijn. “Vijf Zweedse winters volstaan”, luidde het. Maar in een telefonische reactie tegen Het Laatste Nieuws spreekt Leterme tegen wat Om Världen schrijft. “Dat een organisatie de procedure opstart om een nieuwe topman te vinden als het mandaat van de oude afloopt, is op zich niet zo gek. Maar bij mijn weten is die beslissing helemaal nog niet genomen. Zweden heeft zijn bijdrage voor IDEA al betaald. Het bedrag is zelfs hoger dan vorig jaar. En er zijn zelfs vragen om toch nog voor een tweede termijn te gaan. Wat die journalist van dat internetmagazine schrijft is al de hele tijd verkeerd. Ik werk gewoon verder tot mijn mandaat afgelopen is.”

IDEA ziet toe op het correcte verloop van verkiezingen en geeft advies bij het opstellen van grondwetten. De organisatie werkt vaak in opdracht van de VN en de EU. 29 landen zijn lid van de organisatie. België is lid sinds de oprichting in 1995. 
144 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • HUS JOZEF

  Volgens deze geldwolf gespot in heel Europa gingen wij er nog aan verdienen .

 • leppens victor

  Als je jezelf al niet meer in een totaal overbodige ,,instelling,,kunt handhaven,wat rest er dan nog?Ach ja,het europese circus. mvg.

 • Peeters Freddy

  Wel ja Yves, blijf maar gerust waar je nu zit, niemand die U mist hier, in tegendeel.

 • Francois saas

  Hij zal denkelijk éérst nog wat rond de pot draaien en ontkennen zeker , typisch voor een politieker .Voor mij staat hij nu ook voor een bedrieger een belasting ontduiker en in feite een dief ,maar dat past wel bij de CD&V ....crimineel, drugs en vreemdelingen.

 • JAN krommentak

  De man die alles deed voor de burger ! maar zoals gisteren bleek is er nog niemand vervolgt in ons land het onderzoek is nog steeds bezig straf he na 10 jaar dit noemt men nu scheiding der machten !