Lester Bower na 30 jaar wachten geëxecuteerd en dit waren zijn laatste woorden

AP
30 jaar heeft de 67-jarige Lester Bower in Texas moeten wachten op zijn executie die nu voltrokken is. Hij was de oudste op 'death row' in Texas sinds 1982. Bower werd ter dood veroordeeld voor vier moorden, die hij altijd is blijven ontkennen. Voor de aanwezige getuigen had hij nog enkele merkwaardige laatste woorden.

"It's time to move on", zei Lester Bower volgens The Mirror. Letterlijk: "het is tijd om verder te gaan (met het leven)", dus "tijd om de bladzijde om te slaan". Hij knorde nog zes keer en toen bewoog hij niet meer. 18 minuten na de injectie van een dodelijke dosis pentobarbital was hij dood. Om 18.36 uur woensdagavond, plaatselijke tijd.

Zeven keer uitgesteld
De executie van Lester Bower, uit Arlington in Texas, werd voordien al zeven keer uitgesteld. Maar woensdagavond kreeg hij in Huntsville de dodelijke injectie. De vijftiende executie dit jaar in de VS, waarvan er acht in Texas plaatsvonden.

"Er is veel geschreven over deze zaak, maar niet alles was waar", zei Bower in zijn laatste verklaring. "Maar er is geen tijd meer om de waarheid te achterhalen en het is tijd om verder te gaan. Ik bedank mijn advocaten voor alles wat ze gedaan hebben. Ze gunden mij het laatste kwart van een eeuw. Ik dank mijn vrouw, mijn dochters, familie en vrienden voor hun onwrikbare steun en voor alle brieven en wensen door de jaren heen. Tijd om verder te gaan nu. Ik heb de goede strijd gestreden, ik behield mijn vertrouwen. Ik zeg niet vaarwel, ik zeg gewoon 'tot de volgende'. Ik hou veel van jullie. Bedankt, bewaker."

REUTERS
kos

Lester Bower was een vertegenwoordiger met een blanco strafblad toen hij op 8 oktober 1983 een vliegtuig ging kopen in Sherman, ten noorden van Dallas. Hij schoot vier mannen dood in de hangar en stal het vliegtuig.

Tijdens zijn proces gaf hij toe eerst gelogen te hebben tegen zijn vrouw en de politie. Hij bekende op de ranch te zijn geweest waar de vier lijken gevonden werden. Delen van het vliegtuig werden bij hem thuis gevonden en Bower kon niet bewijzen dat hij het toestel gekocht had.

Geen berouw voor moorden
Bower hield altijd zijn onschuld staande. "Ik heb wel berouw", zei hij vorige maand aan persagentschap AP. "Berouw omdat ik mijn familie, vrouw en vrienden hierin meegesleurd heb."

Lester Bower was een van de langst wachtenden op zijn executie ooit in Texas. Tot op het laatst probeerden zijn advocaten de dodelijke injectie tegen te houden. Tevergeefs. De staat Texas vond dat 30 jaar lang genoeg was om rechtvaardigheid uit te stellen "voor de vier families van de mannen die Bower in koelen bloede heeft afgeslacht".