Lerares tijdelijk geschorst van school na dubieuze moraliteitstest

Stockfoto. De afgebeelde vrouw is niet de lerares om wie het gaat. Een Amerikaanse lerares is tijdelijk geschorst nadat ze haar klas onderworpen heeft aan een dubieuze ‘moraliteitstest’. De leerlingen werden onder anderen bevraagd over incest en het doden van jonge hondjes.
Thinkstock Stockfoto. De afgebeelde vrouw is niet de lerares om wie het gaat. Een Amerikaanse lerares is tijdelijk geschorst nadat ze haar klas onderworpen heeft aan een dubieuze ‘moraliteitstest’. De leerlingen werden onder anderen bevraagd over incest en het doden van jonge hondjes.
Een Amerikaanse lerares is tijdelijk geschorst nadat ze haar klas onderworpen heeft aan een dubieuze ‘moraliteitstest’ in haar lessen Engels. De leerlingen werden onder anderen bevraagd over incest en het doden van jonge hondjes.

De 35-jarige Sarah Gillam nam de test af bij haar vijftien- en zestienjarige leerlingen van de Hilliard Bradley High School in Ohio.

De vragen werden online gesteld en leerlingen konden via een ‘slider’ onderaan aangeven in welke mate de in de vragen voorgestelde situatie ‘oké’ was of niet.

‘Een broer en een zus besluiten met gebruik van zowel een condoom als de pil, met elkaar naar bed te gaan – slechts een keer, om te zien hoe het voelt’, luidt een van de vragen, waaronder de kinderen dan kunnen aangeven in welke mate ze dit vinden ‘kunnen’.

lees verder onder de foto:

Een van de meest controversiële vragen luidt als volgt: ‘Sarahs hond heeft vier puppy’s. Ze kan enkel huizen vinden voor maar twee van hen, dus ze doodt de andere twee hondjes door een steen op hun hoofd’. De leerlingen kunnen onderaan aangeven in welke mate ze deze actie de juiste handelswijze vinden.
EPA Een van de meest controversiële vragen luidt als volgt: ‘Sarahs hond heeft vier puppy’s. Ze kan enkel huizen vinden voor maar twee van hen, dus ze doodt de andere twee hondjes door een steen op hun hoofd’. De leerlingen kunnen onderaan aangeven in welke mate ze deze actie de juiste handelswijze vinden.

Een andere vraag luidt als volgt: ‘Sarahs hond heeft vier puppy’s. Ze kan enkel huizen vinden voor maar twee van hen, dus ze doodt de andere twee hondjes door een steen op hun hoofd’. Opnieuw kunnen de kinderen onder de vraag aangeven in welke mate ze deze actie de juiste handelswijze vinden.

De vragen over incest en het doden van puppies blijken extremen te zijn, want de test bevat ook minder extreme vragen, zoals deze: 'een jongen slaat de deur dicht in het gezicht van zijn vader, omdat hij hem geen toestemming geeft om naar een laat feestje te gaan'.

Onderzoek

De school heeft een onderzoek ingesteld en de lerares voorlopig geschorst tot de resultaten bekend zijn. Ouders van de leerlingen die de test moesten maken, zijn alvast niet opgezet met de zaak. “Dit is er compleet over”, zegt Todd Sandberg. “Waarom moet een leraar die informatie sowieso weten? Die vragen kunnen echt niet voor een vak als Engelse taal.”

De school laat weten de woede van de ouders en de gemeenschap te delen en zegt de test nooit officieel goedgekeurd te hebben. De directie bood alvast haar excuses aan de ouders en leerlingen aan die de test moesten maken.

Vindt u de test kunnen voor vijftien- en zestienjarige middelbareschoolleerlingen? Maak de test hier zelf. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefan Klemic

  Daar is toch niets mis mee? Dit gaat tenminste over dingen die in het echte leven gebeuren. Toen ik op school zat, had ik altijd het gevoel dat we veel te weinig voorbereid werden op het echte leven, en van veel lessen vraag ik me nog af wat er het nut van was.

 • steven ingelbrecht

  Er is voor mij weinig dubieus aan deze test. Spijtig dat de schrijver deze test zo framed. Je kan jezelf er beter door leren kennen als je de moeite doet niet alles zwart wit te zien.

 • Gerry Cle

  Het is inderdaad niet normaal dat één lerares deze vragenlijst toepast. Misschien een dergelijke test laten uitwerken door bevoegde instanties voor heel het land. Op die manier kan men misschien mogelijke psychopaten opsporen en registreren.

 • Peter Janssens

  Heb de test gedaan, redelijk accurate uitkomst. Zie persoonlijk niet in wat er mis mee is, de 15-16 jarigen van tegenwoordig zijn wel wat mondiger en beter op de hoogte van de actualiteit dan de vorige generaties.

 • hugo van de velde

  Dit zijn geen vragen voor normale mensen, en compleet immoreel !