Leraars gewapend voor de klas in Arkansas

AP
Een schooldistrict in de Amerikaanse staat Arkansas rust meer dan 20 leraars en schoolmedewerkers uit met vuurwapens. Het bestuur volgt zo het voorstel dat de wapenlobby NRA deed na het bloedbad op de Sandy Hook-school. De National Rifle Association stelde toen dat de oplossing voor dergelijke schietpartijen is om scholen te beveiligen met gewapende bewakers.

Het bestuur in Clarksville, een dorp met 9.200 inwoners, zou de stap hebben gezet na een overweldigend aantal klachten van ouders die ongerust waren na de tragedie in de Sandy Hook-school. Het personeel zal 53 uren opleiding ondergaan, waarna de deelnemers beschouwd worden als bewakingspersoneel. Een weinig bekende wet in Arkansas laat erkende gewapende beveiligingsmensen immers toe op een campus. Na de opleiding mogen ze heel de dag verborgen vuurwapens dragen.

Andere scholen
In het sterk conservatieve Arkansas is wapenbezit alledaags en zijn wapenwetten losjes. Toch heeft tot nu nog geen enkel schooldistrict van de wet in kwestie gebruikgemaakt om schoolpersoneel te bewapenen. Het Lake Hamilton School District in Garland County komt wel in de buurt, met enkele wapens die achter slot en grendel liggen voor noodgevallen. Enkel een handvol getrainde leden van de administratie - geen leraars - hebben toegang tot de wapens.

Geld
De werknemers die zich aanmelden voor het programma in Clarksville krijgen eenmalig 1.100 dollar (830 euro) voor de aankoop van een wapen en een holster. Het schooldistrict betaalt ook 50.000 dollar (38.000 euro) voor munitie en opleiding. Het district telde in het schooljaar 2011-2012 het equivalent van zo'n 360 werknemers, van wie 175 leerkrachten, in vijf scholen. Er zouden dus zo'n vier gewapende personeelsleden per school kunnen zijn.

Verzekering
Terwijl Clarksville de classificatie van bewakingsagent gebruikt om de wet van de staat te omzeilen, hebben enkele andere staten al wetgeving gestemd die de weg vrijmaakt voor leraars en personeel om zich te bewapenen. Dergelijke plannen zijn echter al gebotst op veel obstakels in de vorm van verzekeringspremies. Het hoofd van het Departement Onderwijs van de staat is het plan van Clarksville overigens niet genegen, en ziet meer heil in de tewerkstelling van echt bewakingspersoneel.

AP
Een deel van de opleiding gaat door in de school zelf.
AP Een deel van de opleiding gaat door in de school zelf.
AP
AP
AP