Leidster gele hesjes uitgejouwd door... gele hesjes

Ingrid Levavasseur, een van de leidsters van de Franse Gele Hesjes-beweging.
AP Ingrid Levavasseur, een van de leidsters van de Franse Gele Hesjes-beweging.
In Parijs is één van de leidsters van de ‘gele hesjes’ aangevallen door haar eigen gele hesjes.

Ingrid Levavasseur (31) liep mee in een demonstratie, maar werd daar hardhandig belaagd door mede-demonstranten. Betogers trokken en duwden aan haar en de vrouw kreeg verwensingen naar haar hoofd geslingerd als ‘vuile hoer’ en ‘slet’. “Doe je gele hesje uit!’’ schreeuwde iemand.

Levavasseur doet al sinds het begin mee met de acties van de gele hesjes en leidde enkele lokale acties. Enkele weken geleden kondigde ze aan mee te willen doen met de Europese verkiezingen. Ze zou lijsttrekker worden van de nieuwe lijst van de “ralliement d’initiative citoyenne” (RIC).

Dat leverde haar veel kritiek op van andere gele hesjes, die geen vertrouwen hebben in de politiek. Afgelopen week kondigde de Franse aan dat ze toch niet meedoet aan de verkiezingen.

Antisemitisme

Het was niet het enige incident dit weekend bij betogingen van Gele Hesjes. Gisteren werd de beroemde filosoof Alain Finkielkraut ook al belaagd op straat in Parijs. Demonstranten met en zonder gele hesjes riepen volgens omstanders leuzen als ‘Rot op, smerige zionist’, ‘Vuile jood!’, en ‘Frankrijk is van ons!’

Ook zorgde een filmpje van politieagenten in Lyon voor veel ophef. Op de beelden is te zien hoe zij voorbijbij een demonstratie van de gilets jaunes rijden in hun politiewagen. Ze worden vervolgens bekogeld met stenen en projectielen. Eén demonstrant met een geel hesje en een bivakmuts stormt met een stok of staaf op de politieauto af. Een andere betoger springt op de motorkap. Staatssecretaris Laurent Nuňez (Binnenlandse Zaken) prees ‘de enorme rust’ van de twee agenten tegenover het geweld van ‘een stelletje wilden’.

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Dit escaleert dit heeft niets meer te maken met de grond van de zaak heel deze actie is gekaapt door fanatiekelingen die denken zich alles te kunnen permitteren

 • Sonny Breugelmans

  De troon van de demagoog kanteld. Dit doet me denken aan Lodewijk XVl tijdens de Franse recmvolutie. De reden? incompetentie, tirannie, Klassen strijd en armoede. De geschiedenis herhaald zich

 • rik lagrou

  Leven nu zo slecht W EU Kijkt men ooit eens naar andere landen leven miljoenen op vuilnisbelt Oke moeten meer woonst en hoger in steden zodat meer betaalbaar wonen Politiek je mag niet h bouwen zal y gebouw niet centraal staan??Betogen met inkomen van 2000€moet nog meer? Hier leven familie's gelukkig met minder Als je verslaafd bent aankopen dat niet nodig hebt Omdat overbuur nieuw wagen y ook??

 • Emile De Smedt

  Heb de beelden gezien op Franse zenders en het geroep van de schreeuwlelijker.Het was baardmans die uit de geliefde stal komt en zelf te kennen geeft dat dat Frankrijk van hen is.Zo zie en hoor je maar wat ongeleide democratie in petto heeft.Hier en in alle landen weet man in de straat wat fout loopt behalve kieslijstvullers en zetelzitters.

 • Ingrid Charlier

  Nu beginnen ze al op mekaar de slaan i.p.v. op de politie.