Leiders Grieks en Turks Cyprus proberen brokken te lijmen

President Dimitris Christofias (rechts) ontmoet de Turkse leider Mehmet Ali
UNKNOWN President Dimitris Christofias (rechts) ontmoet de Turkse leider Mehmet Ali

De leiders van Grieks en Turks Cyprus zaten vandaag voor het eerst samen in een poging om de geblokkeerde onderhandelingen over het verdeelde eiland nieuw leven in te blazen. De laatste jaren was er geen vooruitgang meer in het dossier. Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een noordelijke deel, onder gezag van Turkije, en in een Grieks deel. Tussen beide gebieden is een bufferzone onder VN-gezag.

Grenspost
Het ging om de eerste ontmoeting in levende lijve tussen de nieuw verkozen president Dimitris Christofias en zijn evenknie Mehmet Ali Talat van Turks-Cyprus. Christofias werd vorige maand verkozen. Specialisten verwachten niet onmiddellijk een doorbraak. De leiders zijn het tijdens hun gesprek eens geworden over het openen van de -symbolisch zeer belangrijke- "grenspost" van Ledra Street in de hoofdstad Nicosia. Dat zou kunnen leiden tot een doorbraak in het conflict.

Nieuwe ontmoeting
Talat en Christofias werden het voorts eens, elkaar over drie maanden opnieuw te ontmoeten. In de tussentijd worden werkgroepen opgericht die met voorstellen moeten komen over hoe volwaardig overleg onder VN-auspiciën moet worden gehouden. Ledra Street, het symbool van de verdeling op het eiland, is een drukke verkeersader voor voetgangers die de scheidslijn tussen de etnisch-Griekse en -Turkse gedeelten van de stad markeert. Turks-Cyprus wordt, met uitzondering van Turkije, internationaal niet erkend. (dpa/gb)